Sweden

Smartphone­generation tappar teknikkunskaper

Foto: Kiichiro Sato/TT

Trots att de växer upp som digitala infödingar blir dagens unga inte bättre på datorkunskap. Eller kanske är det just därför.

Med över sju miljarder visningar är ”Baby shark dance”, en animerad barnvisa i grälla färger, Youtubes mest spelade video. Det säger något om hur integrerat Internet och sociala media blivit i våra barns liv. ”Digitala infödingar” kallas de som aldrig upplevt en värld som inte är genomsyrad av digital teknik och internet.

När de nu börjar komma ut på universitet och arbetsmarknad skulle man kunna tro att datorproblem och teknikstrul tillhör historien. Så är dock inte fallet. I min undervisning i statistisk analys har jag de senaste åren fått lägga mer, inte mindre, tid på att först gå igenom grundläggande datorhantering. Frågor som ”vad är en mapp” eller ”hur hittar man sina filer” är förvånansvärt vanliga från de i övrigt duktiga och ambitiösa studenterna.
EU gör återkommande undersökningar om sådan datorkompetens. Sverige kommer generellt sett väl ut, men en grupp svenskar ligger under EU-snittet: De mellan 16 och 24. Och till skillnad från Europa, där den yngsta gruppen generellt sett kan mest, är de yngsta inte bäst i Sverige. Det är i stället de som är mellan 25 och 34.

Football news:

Poland coach of Bzenec left his post
Carlos Tevez: I won't stop playing for my family. It was important to win the Maradona Cup
Borussia Gladbach will sign Kone to a contract until 2026. The midfielder will finish the season in Toulouse
Leonardo: I don't think Tuchel's resignation was a surprise. PSG simply anticipated the events
Milan will announce the signing of Mandzukic and Tomori this week
Leonardo on Messi at PSG: We are not at the negotiating table, but the chair is reserved. Such a player is always on our lists
Leonardo on the contracts of Neymar and Mbappe: We are not going to beg them to stay. But I have a good feeling