Sweden

Småföretag betalar mest skatt i 189 av 204 kommuner

Större företag står för den största delen av de kommunala skatteintäkterna i bara 15 kommuner.

I resterande 189 kommuner där företag betalar mest skatt står småföretag för den största skatteintäkten.

Det finns också 85 kommuner där den offentliga sektorn står för den största andelen skatteintäkter. Dessa ligger främst i Norrland.

– Varje skattekrona måste skapas innan den kan fördelas inom välfärden och det är landets småföretag som står för en stor del av notan, säger Företagarnas vd Günther Mårder i ett pressutskick.

Statistik från Statistiska centralbyrån visar att det är de mindre företagen som skapat fyra av fem nya jobb i Sverige under de senaste trettio åren. Men jobben som skapas genererar inte bara lön till anställda, utan ger också avkastning till allmänheten via den kommunala inkomstskatten. Pengar som används för att bygga och förbättra välfärden i landets alla kommuner.

Rapporten baseras på data från 2019 vilket är de senaste officiella siffrorna som finns att tillgå. Ingen vet därför i hur stor utsträckning pandemin kommer att påverka småföretagarnas förmåga att bidra med skattepengar till välfärden.

– Vår rapport visar att småföretagen är och kommer fortsätta att vara avgörande för landets ekonomiska återhämtning efter krisen. Nu krävs rätt politiska reformer för att få i gång ekonomin och därmed även uppnå en långsiktig hållbar finansiering av välfärden i våra kommuner, säger Martin Daniels, statistiker på företagarna och rapportförfattare.

Football news:

Messi scored his 30th goal in this La Liga campaign. He is ahead of Benzema and Moreno by 8 goals
Sancho has 10 + assists for the third consecutive season. Of the English in the top 5 of the European Leagues, Beckham was the last to give so much
Aspas-Celta hero and best assistant in La Liga
Raul about working in Real Madrid: I'm a club person, this is my home. But now is not the time to talk about the future
Jota is out for the rest of the season. The injury is not too serious
Karpin about the removal from Krasnodar: The judge thought that I threw a bottle at him. Complex some
Willian could leave Arsenal in the summer. London are waiting for offers