Sweden

”Slopat skolval kan öka etnisk uppdelning”

Foto: Lars Pehrson

Vår forskning visar att den etniska segregationen skulle ha blivit något högre om samtliga elever hade varit tvungna att gå i de lokala kommunala skolorna. Det skriver Peter Hedström och Selcan Mutgan i en slutreplik om skolval och segregation.

I vår artikel lyfte vi fram vissa fakta som inte fått tillräcklig uppmärksamhet i debatten om skolsegregationen och det fria skolvalet. Utifrån debatten får man lätt intrycket av att skolsegregationen ökat kraftigt på senare tid och att det fria skolvalet varit en av de viktigaste pådrivande faktorerna. Så förhåller det sig emellertid inte.

Eftersom flertalet elever går i skolor mycket nära hemmet står skolsegregationens drivkrafter snarare att finna i bostadsmarknadens utveckling. När det gäller Stockholm torde exempelvis utförsäljningen av allmännyttan och de kraftigt höjda bostadspriserna i vissa områden ha varit betydligt viktigare för skolsegregationens utveckling än det fria skolvalets införande. Trots att skolornas etniska och socioekonomiska sammansättning ofta är en direkt reflektion av bostadsområdenas etniska och socioekonomiska sammansättning har emellertid bostadssegregationens betydelse för skolsegregationen nästan helt lyst med sin frånvaro i den allmänna debatten.

Football news:

Messi voted in Barcelona presidential election
Liverpool and Real Madrid will compete for Mbappe. Salah may leave amid controversy with Klopp (As)
Pirlo about Ronaldo's rest: He has already scored 20 goals. It is normal for others to score as well. Cristiano-extra advantage
Agent Morabito on the transfer market: We are back in the Doneymar era
The Juve-Porto match will be served by Kuipers, Cakir is scheduled for the Borussia-Sevilla game
Pep Guardiola: Man City were stable when they won the Premier League. Other champions are competing for the top 4
Zlatan Ibrahimovic: Failure is part of success. If Zlatan can make a mistake, so can you