Sweden

”Skattesänkningarna är ett enormt slöseri”

#mega-ad-wrapper { display: none; }

Finansminister Magdalena Andersson (S) med budgetluntan.
Finansminister Magdalena Andersson (S) med budgetluntan. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Höstbudgetens samlade skattesänkningar på 30 miljarder, varav 20 miljarder är direkt riktade mot bolag och arbetsgivare, är en dålig och ineffektiv stimulanspolitik. Det skriver Anton Svensson och Enna Gerin, Katalys.

Foto: Pressbilder

I veckan presenterade finansminister Magdalena Andersson en av de mest expansiva höstbudgetarna i mannaminne. Med denna budgetproposition bryts årtionden av destruktiv åtstramningspolitik som gjort vårt samhälle sårbart och svagt. Budgeten visar att det finns pengar och att vi har råd att tillsammans investera för att bygga det svenska samhället starkare. Den gamla åtstramningsdoktrinen är bruten och nu förespråkar nästan alla tunga expertinstitutioner så som IMF, OECD och Konjunkturinstitutet vikten av en expansiv finanspolitik där staten går in för att göra investeringar i det offentliga för att stärka ekonomin. Det är nu viktigt att denna höstbudget blir början på ett långsiktigt finanspolitiskt skifte och inte bara stannar vid en tillfällig krisåtgärd med syfte att endast stimulera ekonomin på kort sikt.

Höstbudgetens största svaghet är dock att den innehåller enorma och ineffektiva skattesänkningar. Runt 30 miljarder kronor ska gå till skattesänkningar vilket är tre gånger mer än klimatsatsningarna i budgeten. Det är också mer än satsningarna på den av coronapandemin sargade välfärden. Om vi i dag hade haft samma skattekvot som år 2000 hade vi fått in uppemot 300 miljarder kronor mer i skatteintäkter – varje år. Efter 20 år av konstant skattesänkarpolitik är det ofattbart att Centern och Liberalerna lyckades förhandla till sig ytterligare 30 miljarder kronor i sänkta skatter, där de permanenta skattesänkningarna nu kommer fortsätta bidra till att försvaga statsfinanserna framöver.

Football news:

Jurgen Klopp: first Oliver didn't see the moment, then VAR forgot the rules. And the consequences came only for van Dijk and Tiago
Favre on the defeat against Lazio: Dortmund lacked determination. We needed to play an outstanding game, and we didn't
Lampard on 0:0 with Sevilla: I think both teams are happy with the draw
Tuchel Pro 1:2 with Manchester United: PSG were not on the pitch in the first half. One of the worst games of the team
Ole Gunnar Solskjaer: When you go to a team with Neymar and Mbappe, you need to defend well, and the goalkeeper must help out
Barcelona have extended their contracts with Pique, Ter Stegen, Langle and de Jong
Ronald Koeman: Red Pique is too harsh a punishment. But Barcelona played well in the minority