Sweden

Skarp kritik från IVO efter pandemiska massdöden på äldreboenden

Inspektionen för vård och omsorg (IVO) riktar i en rapport skarp kritik mot regionerna för att allvarligt ha brustit i sitt vårdansvar för landets äldre under corona-epidemin.

Redan långt innan covid-19 slog till larmades det om brister i välfärden för de äldre. Nedskärningar, sparbeting, resurs- och personalbrist till följd av politiska prioriteringar av andra tunga kostnadsområden har lett till att de äldre inte får den omsorg de har rätt att kräva.

LÄS ÄVEN: CORONAVÅRDEN: Patienter över 65 får bara palliativ vård – ”Ingen finns med när de dör”

När pandemin slog till utvecklade sig situationen till en katastrof. Brist på skyddsutrustning, smittskyddsrutiner som inte följdes, förbistring i kommunikationen till följd av dåliga kunskaper i svenska hos personalen har lett till ovärdig behandling och massdöd på äldreboendena – nära hälften av de drygt 6 000 dödsfall som covid-19 hittills har skördat har skett på äldreboenden.

LÄS ÄVEN: 98-åriga Karin undersöktes aldrig av läkare – fick fel vård och dog

På en pressträff på tisdagsmorgonen betecknade IVO:s generaldirektör Sofia Wallström bristerna i äldreomsorgen som ”allvarliga”. Granskningen visar att de coronasjuka gamla i åldrarna 85 till 95 år i de flesta fall inte fått en fysisk läkarbedömning på plats och var femte ingen sådan överhuvudtaget ens på distans.

LÄS ÄVEN: S-politiker utan meriter fick toppjobb som vårdchef – gav klartecken till massdöd för corona-sjuka äldre

I granskningsmaterialet framkommer också att beslut om att endast ge palliativ dödsvård inte sällan tagits för äldre insjuknade på boendena utan att patientens journal lästs. På vissa håll har allmänna riktlinjer utfärdats om att inte ge äldre covid-sjuka intensivvård överhuvudtaget. ”Noll hjärt- och lungräddning och noll vård på IVA för alla på särskilt boende” löd instruktionerna till personalen. Oavsett tillstånd skulle äldre inte flyttas från äldreboende till sjukhus.

LÄS ÄVEN: Jan Andersson skulle avlivas av sjukvården – räddades av anhöriga i sista stund

– Det handlar om människor, sade Wallström med adress till de ansvariga inom regionerna och konstaterade att det IVO funnit inte är acceptabelt.

LÄS ÄVEN: UPPGIFTER: Sjukvården skriver ut dödsdomar i smyg – ”Noll sjukhusvård”

Football news:

Tuchel wants to see Holand at Chelsea. The club will not buy Rice from West Ham after the change of coach
Eriksen pro goal for Milan: It was the perfect free kick for me. I am very happy
Conte on 2-1 with Milan: Before the winning goal, the result was unfair. Their goalkeeper is the best player of the match
Mikel Arteta: Arsenal did everything right, but they lost. Wins give confidence
Nicolo Barella: We proved that we are stronger than Milan
Go do your voodoo shit, you little ass. Ibrahimovic-Lukaku during the Cup match
Pioli on the defeat by Inter: The only difference was the relegation. There could be any result in equal teams