Sweden

”Skadlig tystnadskultur kring ny vårdreform”

#mega-ad-wrapper { display: none; }

Nationella sjukvårdpolitiker och Socialstyrelsen bör bromsa genomförandet av nationellt högspecialiserad vård, NHV, menar debattören.
Nationella sjukvårdpolitiker och Socialstyrelsen bör bromsa genomförandet av nationellt högspecialiserad vård, NHV, menar debattören. Foto: Henrik Montgomery/TT

Trots de stora förändringar som reformen nationellt högspecialiserad vård innebär är det förvånansvärt tyst i den offentliga debatten. Nuvarande takt och upplägg medför stor risk för att vården skadas, skriver ortopeden Tycho Tullberg.

Det pågår en kraftig centralisering av specialistvården i Sverige. 5 procent av all sjukvård ska bli nationellt högspecialiserad vård (NHV) och bedrivas på 1–5 enheter, spridda på de sex olika sjukvårdsregionerna. Bakgrunden till beslutet är utredningen ”Träning ger färdighet” (SOU 2015:98). Det finns bra argument för att en centralisering kan förbättra vården men det finns också många frågetecken hur detta ska göras på bästa sätt. Socialstyrelsen har nu börjat i rasande fart, trots att många grundläggande frågor om förutsättningar, urvalskriterier och inlåsningseffekter inte är besvarade. Runt 300 ämnesområden finns på bruttolistan över möjliga NHV. Tempot gör att vare sig Socialstyrelsen eller regionerna hinner ta fram genomtänkta förslag/svar.

Trots de stora förändringar som NHV innebär för vården är det förvånansvärt tyst i den offentliga debatten. Förra året var det centraliseringens negativa effekter för allmänkirurgin på de mindre sjukhusen som belystes, men därefter har diskussionen i stort dött. Efter att ha följt processen på nära håll blir jag alltmer förskräckt hur man kan driva igenom stora reformer utan att ha regelverk på plats för att i görligaste mån förhindra möjliga negativa konsekvenser.

Football news:

Kramaric scored the 74th goal in the Bundesliga, breaking Olic's record among Croats
Suarez has 12 goals in his first 15 games for Atletico - the best start in La Liga for a new club since Ronaldo
16-year-old Small - the youngest player in the history of Everton
Solskjaer on 3-2 with Liverpool: Manchester United won on their own terms. It's a good feeling
Hames scored 10 (3+7) points in Everton's home matches. Away - 0
Suarez scored his 12th goal of the La Liga season. Messi has 11
Miller on the Manchester United defeat: Devastated. There is no second chance in knockout football