Sweden

Sjuksköterskans dagbok i coronavården: ”Du kommer inte stå pall det här”

En sjuksköterska i Stockholm vittnar om verkligheten på en vårdavdelning för riskgrupper som drabbats av coronaviruset (COVID-19). Samtidigt som avdelningen är full står ambulansen och vill lämna av fler.

Det var på onsdagen som Emma Gustavsson publicerade ett dagboksinlägg på Facebook där hon skriver att hon har haft sitt tuffaste arbetspass hittills som sjuksköterska. Gustavsson arbetar på en avdelning som endast tar emot multisjuka och äldre patienter som bär på coronasmittan.

Hon vittnar hur avdelningen är full och remisserna ligger i långa köer. Samtidigt står ambulanspersonal i gasmasker och väntar på att för lämna över ytterligare en patient.

Anhöriga ringer och gråter i telefonen. Alla mina patienter har svårt att andas och är syrgaskrävande. Den ena har just nu 12 liter syrgas (man får 10 liter vid ett hjärtstopp) och kan ändå inte syresätta sig ordentligt. När man har svårt att andas får man ångest och panik.

Jag känner mig helt hjälplös. Jag är ingen superhjälte som alla påstår. Jag är en helt vanlig tjej som med mina två armar försöker göra allt jag kan för att du inte ska dö. Jag har spänningshuvudvärk efter mitt visir och munskyddet har gett mig trycksår på näsan. Kära lilla sköra patient. Jag vet att du inte kommer stå pall det här. Och jag ser i dina ögon att du också vet det.

Kära dagbok Idag har jag haft mitt tuffaste pass hittills som sjuksköterska. Jag har blivit omplacerad till en…

Posted by Emma Gustavsson on Wednesday, March 25, 2020

Football news:

Bale will not leave Real Madrid in the summer. The club did not receive any offers
Ibrahimovic flew to Sweden. It will treat an injury to the calf muscle
Manchester United took 140 million pounds on loan. Perhaps this money will be spent on transfers in the summer
Napoli offers 22 million euros for God. Sassuolo wants 35 million^. Napoli intends to acquire the midfielder Sassuolo Jeremy Boga
The President of Brescia confirmed Balotelli's departure: He is a strange guy. We are disappointed
Troy Deeney: Sorry For Liverpool. This will be the year the pandemic tainted, not the year they took over the League. They deserve a trophy
Panucci can lead the Liege standard