Sweden

Sjukhus glömde dokumentera hjärntumör – fick besked tre år senare

En 71-årig man som sökte vård för bröstsmärtor fick senare genomgå en skiktröntgen där läkare påträffade en tumör på hjärnan. Men det glömde man att journalföra och patienten skickades hem. Det skulle sedan dröja tre år innan patienten fick kännedom om fyndet.

Det var i mars år 2017 som patienten sökte vård hos sjukhuset i Sundsvall där han till en början behandlades med en ballongsprängning för att öppna upp täta kärl i hjärtat, rapporterar SVT.

LÄS ÄVEN: Multisjuk 82-åring tvingades gå med avsliten hälsena i två månader

Patienten fick även genomgå en skiktröntgen av hjärnan och där skulle läkaren upptäcka en fyra centimeter stor tumör. Läkaren uppmanade till en fördjupad diagnostik. Men händelsen dokumenterades aldrig i patientens journal och därmed var det ingen som följde uppmaningen.

Fick besked tre år senare

Tre år senare gick mannen på en läkarundersökning där problematiken återigen uppmärksammades och en remiss skickades för magnetröntgen. Patienten fick beskedet att tumören han bär på är godartad men Inspektionen för vård och omsorg (IVO) riktar kritik mot Region Västernorrland som anser att vårdgivaren brustit i kraven på att patientjournalen ska innehålla de uppgifter som behövs för en god och säker vård av patienten.

Ingen anmälan

Ansvarig verksamhetschef medger att man missat att journalföra upptäckten av tumören men uppger att man inte har anmält händelsen enligt lex Maria eftersom att det är svårt för de inblandade att minnas händelsen.

LÄS ÄVEN: Cancerpatient väntade över sex år på operation – fick själv påminna vården

authorimage

Football news:

Mbappe announced the death of 8-year-old Luca, who was battling cancer. The striker dedicated a goal to him on Saturday
Lippi finished his career as a coach. He won the 2006 world Cup with the Italian national team
Acts Kolisevski: Pirlo's perfect, because that gives us confidence. He is not afraid to produce young players
Laudrup on Hazard's injuries: it's sad to see months go by for such an outstanding player
The journalist apologized for statements to Fati: I wanted to extol the beauty of his movements
Khabib on meeting with Ronaldo: I was wondering how he keeps this fire going for 17 years. Motivation, discipline, as I understand it
Asensio on Real Madrid: One of the best squads in the world. Atletico and Sevilla can become our competitors in La Liga