Sweden

Självhjälpsböcker för vita rasister

#mega-ad-wrapper { display: none; }

En ung kvinna demonstrerar för rörelsen Black lives matter utanför Vita huset i Washington DC.
En ung kvinna demonstrerar för rörelsen Black lives matter utanför Vita huset i Washington DC. Foto: Science Photo Library/TT

Hur får vi bukt med rasism och vem står i vägen för att det ska uppnås? Frågorna ställs i två amerikanska böcker som nu ges ut på svenska. Jenny Aschenbrenner läser ”Vit skörhet” och ”Så blir du en antirasist” och påminns om hur kränkt hon en gång blev av deras budskap.

Robin DiAngelo är forskare vid University of Washington i Seattle, utbildare och föreläsare. Hon menar att icke-vita inte kan vara rasister, eftersom de inte har tillräcklig makt över vita för att omvandla sina rasfördomar till rasistisk politik.

Foto: Gabriel Solis

Ibram X Kendi är professor i historia vid Boston University. Han pekar på att svarta kan vara rasister i både tanke och handling, också mot svarta.

Foto: Jeff Watts

Alla är rasister. Jag minns (skamfullt) hur jag reagerade första gången någon framförde den ståndpunkten – med indignation. ”Hur kan man säga så? Och jag som ju har… och vad vet du om mig… och hur blir det om vi håller på och skuldbelägger alla människor och…” En kränkt inre monolog. Just exakt så som amerikanska Robin Diangelo beskriver vit skörhet i sin bok med samma titel. Diangelo, forskare och utbildare, är själv vit och hon använder sig av sin egen ursprungsposition, på en piedestal av (för henne) osynliga vithetsprivilegier för att utforska det fenomen som hon menar är det allra största hotet mot en verklig kamp mot rasismen.

Jag minns hur det kändes, men förstår inte känslan. Mycket av det som då kändes hotfullt: idén om att vi alla socialiserats in i ett rasistiskt system, ett samhälle som gör skillnad, där utseende, härkomst och kulturell grupptillhörighet betyder vitt skilda förutsättningar för exakt allt: arbete och utbildning, inkomst och hälsa, säkerhet och livskvalitet – i slutändan för liv och död, framstår nu som helt självklart. Ja, vi lever i en rasistisk värld och ja, vi bidrar alla till att upprätthålla den. Somliga mer än andra, vita mer än icke-vita.

Football news:

Tuchel-Werner: Timo, you play on the right. You've been playing left for a quarter of an hour. Don't you understand?
Liverpool are 7 points behind the Champions League zone, 8 points behind the lost ones
Neymar can play against Barcelona for about 30 minutes
Benfica offers Diego Costa a 2-year contract with a salary of 3 million euros per year
Thierry Henry: Pep is obsessed with tactics. He sees and wants to change so many things that it can be a problem
Cavani is close to an agreement with Boca Juniors. He wants to leave Manchester United in the summer
There are only 6 coaches in the world with a positive balance against Pep. The leader of the rating-Sulscher