Sweden

SD kräver svar om bankernas nedstängningar

Det är Sverigedemokraternas riksdagsledamot Björn Söder som nu kräver svar av regeringen och finansmarknadsminister Per Bolund (MP) kring frågan om banker som stänger konton för oppositionella.

I Samnytts "Kommuniké" berättar han att detta egentligen pågått länge, att det var något Sverigedemokraterna upplevde tidigt när de försökte öppna bankkonton.

Han jämför bankernas beteende med nätjättarnas nedstängningar av högerröster på internet.

– Vi blev nekade av många banker att öppna konton, säger han. Det måste finnas en kontrollmekanism så att detta inte utnyttjas på samma sätt som det nätjättarna nu håller på med.

Idag lyfter han även frågan i riksdagen, något Samnytt var först att uppmärksamma.

Så här skriver Björn Söder till Per Bolund:

"I kölvattnet av techjättarnas nedsläckningar på de sociala plattformarna av konservativa politiker och röster för att hindra dessa att nå ut, har bankerna börjat vidta likande åtgärder för att stoppa oppositionella och regimkritiker från att öppna bankkonton. Vissa banker har även stängt ned konton. Detta trots, precis som i fallen med techjättarnas inskränkningar av yttrandefriheten, att personer och företag håller sig inom lagen.

Bankerna använder sig av olika ursäkter, som att man vill hindra penningtvätt och att man ska ha god kundkännedom, men det är uppenbart att dessa argument i flertal fall är rena svepskäl till att försöka stoppa människor och företag från att bedriva opinionsbildande verksamhet. Situationen med både techjättarnas och bankernas ageranden börjar allt mer påminna om samhällen som vi brukar känna igen från totalitära och odemokratiska länder, främmande från vårt Sverige. [..]

Det är uppenbart att yttrandefriheten och demokratin i Sverige nu är allvarligt utsatt från olika håll och det pågår ett intensivt arbete för att tysta oliktänkande. Av denna anledning vill jag fråga statsrådet Per Bolund: Vad gör statsrådet för att säkra att EU:s bankdirektiv efterlevs och att inte bankerna tillåts göra politiska överväganden för att hindra kunder på politisk grund?"

Detta är en "angelägen fråga", påpekar Söder på Twitter.

Tidigare i januari krävde SD-politikern även svar av justitieminister Morgan Johansson (S) angående åtgärder mot nätjättarnas blockeringar av invandringskritiker i sociala medier.

"Avser ministern att vidta några lagstiftningsåtgärder, likt Storbritannien och Polen, för att skydda yttrandefriheten på internet?", undrar han.

Football news:

Morata contracted a cytomegalovirus infection. The Juve striker fainted after the game with Porto
Prosecutors have reopened the case against Jerome Boateng for assaulting an ex-girlfriend in 2019. She died in February
Gian Piero Gasperini: I will not talk about the removal, or UEFA will disqualify me for 2 months
Zidane on the removal of the Broiler: I don't know if the penalty was excessive. The real world was not his best match, but the win
Ex-referee Iturralde on the removal of the Broiler: Borderline foul. It was possible to show both yellow and red
Gasperini on 0:1 with Real Madrid: You just need to win in Madrid. There is no need to speculate
Toloi about 0:1 with Real Madrid: Atalanta played a great match. We're still in business, now we have to win