Sweden

Schjerfbecks liv bildsätts som softad reklamfilm

”Helene” skildrar den finländska konstnären Helene Schjerfbeck med Laura Birn i huvudrollen.
”Helene” skildrar den finländska konstnären Helene Schjerfbeck med Laura Birn i huvudrollen. Foto: Andres Teiss

Den omtalade filmen om en av Finlands – eller Nordens – viktigaste konstnärer är en besvikelse. Demonstrativa scener varvas med kyska lekar.

1915, några mil norr om Helsingfors. Den medelålders konstnären Helene Schjerfbeck (Laura Birn) har inte ställt ut på länge. Hon söker inspiration men lever ett trångt, frustrerat liv samman med modern Olga (Pirkko Saisio) medan kriget lämnar stora avtryck – både i den knappa vardagen och som motiv i konsten. För Helene innebär det att köa för daglig ranson, i bästa fall lite kaffe och socker, och samtidigt hinna måla i dagsljus.

Filmen är löst baserad på Rakel Liehus roman ”Helene” från 2003, och den etablerade regissören Antti J Jokinen tar sig an några avgörande år i den finlandssvenska måleripionjärens liv. Redan filmens prolog tycks ha programförklaringen klar för sig: här rör det sig inte främst om en kvinnlig konstnär, utan om en konstnär kort och gott. Som inte skyr realistiska motiv, som inte kompromissar ens under svåra tider. I hemmet har den förebrående modern sällan ett positivt ord över för Helene eller hennes konst, men desto mer omsorg om sonen, som klåfingrigt tar hand om de slantar Helenes tavlor genererar.

Football news:

Barcelona's Interest in Isak Increased after Koeman's appointment. Larsson has a high opinion of the player (Mundo Seportivo)
Manuel Pellegrini: When you play against Real Madrid and var, it's too much
PSV and Porto are Interested in Barcelona midfielder PUC. He doesn't want to leave the club
Puyol about Barcelona: If we want to win the championship, we need to perform very well
Schalke sacked Wagner. The team has not won the Bundesliga since January
Iacini on 3:4 with Inter: Even a draw would be an unfair result, given how many chances Fiorentina created
Ramos Pro 3:2 with Betis: the Referee tried his best and didn't do anything intentionally