Sweden

Satte upp Muhammedkarikatyrer – fick hembesök av polis

Efter mordet på Samuel Paty beslöt sig en man i en norsk stad för att sätta upp Muhammedkarikatyrer. Samma kväll fick han besök i hemmet av fyra poliser som hotade med åtal för att ha kränkt muslimer.

Det var i måndags familjefadern satte upp Muhammedkarikatyrerna på flera vältrafikerade platser i sin stad. Till Human Rights Service säger han att han värnar om och vill försvara yttrandefriheten då det är så få som vågar stå upp för den.

Kl 21.30 samma kväll fick han hembesök av polisen – en surrealistisk upplevelse, beskriver han det som även om poliserna var vänliga. De förklarade för mannen att muslimer kunde känna sig stötta och kränkta.

Han frågade då ifall det verkligen, i enlighet med norsk lag, inte är tillåtet att kränka. Enligt polisen är det inte det. Man hävdade även att ”samhället inte vill ha detta”.

Det är ju just yttringar man inte gillar som samhället ska beskydda och det är otroligt att i Europa 2020 behöva ha ett sådant samtal med polisen, säger han.

Uppmanades ta ned bilderna

Han fick besked om att en advokat kopplats in på fallet och ombads att aldrig göra något liknande igen samt uppmanades att ta ned karikatyrerna.

Brottet han påstods ha begått var att inte ha ansökt om tillstånd för att sätta upp bilderna, men konstaterade samtidigt att ifall han satt upp bilder av Karl Marx, Buddha eller Jesus skulle inte fyra poliser banka på hans dörr.

– Det kan du inte veta, fick han till svar.

Sharialag i Norge

Samma polis hade dagen därpå inte tillräckligt med resurser för att rycka ut till en bilolycka, läste han i lokaltidningen.

Mannen som är uppväxt i Mellanöstern undrar om han nu måste förhålla sig till sharialag även i Norge.

Football news:

Тот Tottenham midfielder Winks scored from 49 yards. This is the 3rd result in the Europa League, all - in this draw
This miss will hurt all men: Molde player missed from half a meter and drove into the bar
Mikel Arteta: I am Very happy with Pepe's game against Molde. Arsenal played well overall
Napoli players came out in t-shirts with Maradona's name and number 10 for the Europa League match
Daniele Bonera: Milan is happy with the game with Lille and only regrets the result
Neymar on Maradona: You will always remain in our memory. Football is grateful to you
If football was a movie, Diego would be its main character. Showsport readers say goodbye to Maradona