Sweden

Satirisk Stravinskij stärker motståndskraften

#AdSplashOverlayWindow { display: none; }

Stina Ekblad agerar både soldat, prinsessa och djävul med de sju musikerna i Radiosymfonikerna som publik och motspelare i Stravinskijs moralitet "Historien om en soldat".
Stina Ekblad agerar både soldat, prinsessa och djävul med de sju musikerna i Radiosymfonikerna som publik och motspelare i Stravinskijs moralitet "Historien om en soldat". Foto: Arne Hyckenberg

Musiken håller öppet när världen stänger. Sofia Nyblom hör hopp och gemenskap i de streamade livekonserterna som blivit Sveriges signum i krisen och som visar att gräset är grönt på vår sida gränsen.

Stina Ekblad är full i fan i "Historien om en soldat".

Foto: Arne HyckenbergBild 1 av 3

Alan Gilbert leder Sveriges Radios symfoniorkester i Johannes Brahms Symfoni nr 1. 

Foto: Arne HyckenbergBild 2 av 3

Robert Trevino leder Malmö symfoniorkester i Beethovens Symfoni nr 4. 

Foto: Håkan RöjdeBild 3 av 3

Vad det är som gör att vi i Sverige är ensamma om att ha orkestrar som mitt i coronapandemin går till jobbet och håller det digitala fönstret öppet, medan de internationella konserthusen vikt sig för stormen – det vore värt en forskningsstudie. För även om musikaliska berättelser inte kan knäcka viruset så kan de hjälpa oss att att uppskatta det vi har, istället för att sukta efter det som vi oundvikligen kommer att mista.

Detta råkar också vara sensmoralen i ”Historien om en soldat”, den ryska folksaga som Igor Stravinskij vid krigsslutet 1918 förvandlade till ett stycke satirisk musikteater för tre skådespelare och sju musiker. Verket är en burlesk moralitet om girighet och fåfänga vars udda besättning, skiftande taktarter och jazzrytmer speglar en förryckt, oförutsägbar tid där mänskligheten stod mitt i ett paradigmskifte.

Football news:

The former Southampton coach said that the club refused to sell Bale to Manchester United for 3-4 million pounds
Fans will be able to support the team in the Danish championship match via Zoom. The stadium has a screen installed
Hasselbaink about Abramovich: After the transfer, Verona realized that Chelsea were taking things seriously
Van Gaal on working at Manchester United: The composition was age-related. The club has a turnover of 600 million pounds, and they can't buy the right players
Arsenal entered the fray for Coutinho
The Premier League will resume on June 17 with Manchester City V Arsenal and Aston Villa V Sheffield (The Telegraph)
In Moscow, they will only allow running in a mask. This is harmful, it is better not to run at all