Sweden

Sänkta straff och ingen utvisning för hedersmord på buss

Det var den 15 juli i år som en 20-årig man höggs ihjäl på en buss i centrala Kiruna. Offret hade sprungit in på bussen för att söka skydd, och dödades i närheten av chauffören med 99 knivhugg.

Tre afghanska invandrare, en pappa och hans två minderåriga söner, greps sedan för mordet. Och i december dömdes alla tre för brottet i tingsrätten.

Enligt domstolen fanns det ett hedersmotiv i bakgrunden. Pappan upplevde nämligen att den mördade 20-åringen hade haft en relation med pappans fru.

Påföljden för pappan bestämdes till livstids fängelse, men sönerna kom undan med sluten ungdomsvård i fyra år respektive två år och åtta månader. Pappan dömdes även för sexuellt ofredande och olaga hot, brott som inte har anknytning till mordet.

Yrkandet om utvisning av pappan avslogs av tingsrätten med hänvisning till att han riskerar "förföljelse på grund av sin religiösa tillhörighet" i sitt hemland.

Åklagaren överklagade domen till hovrätten och försökte återigen få pappan utvisad – utan framgång.

"Skälet är att det idag finns ett verkställighetshinder som kan antas bestå när fängelsestraffet är avtjänat", skriver domstolen.

Två nämndemän är dock skiljaktiga i frågan och anser att pappan ska utvisas.

Istället sänker hovrätten tiden för den slutna ungdomsvården för sönerna – till 2 år och 6 månader för 15-åringen och 3 år och 6 månader för 17-åringen.

Hovrätten anser att ett motiv till brottet har varit hedersrelaterat och att detta förhållande bör påverka gärningens straffvärde i högre utsträckning för pappan än för sönernas del.

Football news:

Gasperini on 1-1: Atalanta should have beaten Roma
Ex-head of Loko Naumov on Nikolic: I can't fully praise him yet. There are 5 important games left
I don't think Barcelona is any better. Koeman on the fight for the La Liga title with Real Madrid, Atletico and Sevilla
Koeman on Minges: In Barca, you should always play actively. Pedri, Araujo also played below their level
Ronald Araujo: For Barca, all matches are finals. We won Getafe-this is the main thing
Messi gave a penalty to Griezmann with a double against Getafe-Antoine scored
Barcelona won 7 of the last 8 La Liga matches-lost to Real Madrid