Sweden

Salafistiske imamen Abo Raad inför rätta på nytt

En tidigare på regeringsuppmaning nedlagd rättegång mot den kontroversielle Gävleimamen tas nu åter upp efter att Migrationsverket bedömt att han inte kan utvisas.

I oktober förra året drogs efter ett regeringsingripande ett åtal om olaga tvång tillbaka mot den radikale och i Saudiarabien imamen Riyad Jassim, mer känd som Abo Raad, verksam i Gävle. Detta i samband med att han, hans son och fyra andra personer togs i förvar i samband med att de av Säpo utpekats som en terrorrisk mot rikets säkerhet och skulle utvisas.

Efter att Migrationsverket stoppat utvisningarna, då man anser att Raad och de övriga förvarstagna riskerar förföljelse i hemlandet Irak, återupptas nu rättegången. I sak handlar det om att Raad i slutet av januari 2019 på Nya Kastets skola i Gävle ska ha hotat en journalist med knuten näve och tvingat denne att radera bilder i sin kamera.

Orsaken till incidenten ska ha varit en kritisk artikel om Gävlemoskén där Raad är verksam som journalisten skulle besöka skolan för att diskutera med lärare och elever. Detta fick Raad reda på och dök även han upp på skolan och konflikt uppstod.

Abo Raad förnekar att det han gjort skulle vara brottsligt.

Football news:

Klopp on refusing to lead Manchester United: In Liverpool, even the weather is better than in Manchester! I'm in my place
Ramos will not move to PSG after his contract with Real Madrid expires. Between the clubs - a gentleman's agreement
Sergi Busquets: Messi is the best in the world. With him, Barca's chances of winning the Super Cup are higher
Arthur would have chosen Ronaldo as captain over Messi: both are good leaders. But with Cristiano we play together
Zidane is not counting on Odriosola. Defender can leave Real Madrid on loan
16 years ago, Rooney scored the first goal at Anfield, and a fan threw a Nokia at him and lost his season ticket
Ernesto Valverde: I was incredibly lucky to coach Barca. It is clear that everything depends on the results