Sweden

Såhär bekämpar vi antisemitismen

#mega-ad-wrapper { display: none; }

Christer Mattsson, Fredrik Johansson, Eli Göndör.
Christer Mattsson, Fredrik Johansson, Eli Göndör. Foto: SvD/Timbro.

PODD | 22 oktober. Vad kan vi göra, rent konkret, för att bemöta antisemitismen? Det diskuterar ledarsidans Fredrik Johansson med religionsvetaren Eli Göndor och forskaren Christer Mattsson vid Segerstedtinstitutet, som jobbar med att förebygga våldsbejakande extremism.

Idag kommer vi att prata om antisemitism. Ett gissel som varit del av mänsklighetens historia i hundratals år. Och där den judiska minoriteten i Sverige - som funnits här i hundratals år – upplever en växande otrygghet och antisemitism. För några decennier hade den judiska befolkningen i Malmö över 2000 medlemmar. Idag är siffran nere under 400. Människor lämnar sina hem.

Att det finns ett stort antisemitism-problem i Sverige är alldeles uppenbart. Men frågan är hur vi kommer till rätta med det. Stora förhoppningar ställs till olika typer av upplysningsaktiviteter och – inte minst – att skolan ska spela en central roll för detta.

En av slutsatserna är att långsiktighet är viktigt, och att åtgärder som genomförs i skolan inte får vara enskilda, lösryckta jippon.

Ledarsidans Fredrik Johansson diskuterar ämnet med religionsvetaren Eli Göndor och forskaren Christer Mattsson, föreståndare för Segerstedtinstitutet, som jobbar med att förebygga våldsbejakande extremism.

Football news:

Dybala has not scored any points in this season's Serie A, he has played 6 matches
Giroud has 6 goals in his last 4 games. He has scored in his last 6 games in Chelsea's Premier League start
Solskjaer Pro 3:1 with West ham: Very happy with the game. Manchester United is getting more stable
Marcus Rashford: Manchester United will win more with more dry matches
Pirlo on 2:1 with Torino: after the break, we remembered that giving everything and sacrificing yourself is in the DNA of Juve
Juve have no defeats in the Serie A season: 5 wins, 5 draws
Ronaldo did not score in a Serie A match for the first time in the season. There were 8 goals in 5 games