Sweden

Så hanterar jag solastalgi och min förlamande skräck

Alvaret på Öland.
Alvaret på Öland. Foto: Mikael Gustafsson/TT

Med klimatförändringarna blir det allt mer uppenbart att jorden vi lever på är en ändlig resurs. De dystra känslor detta skapar hos oss kräver nya ord – som ibland kan skänka någon sorts tröst.

Solastalgi. Ordet känns, som alla nybildningar, lite klumpigt. Men det är lika bra att vänja sig, eftersom det syftar på en åkomma som lär prägla människans framtid. Det är en sammanslagning av latinets ”solus”, som i övergiven, och nostalgi. Begreppet myntades 2005 av filosofen Glenn Albrecht för att beskriva den sorg som drabbar människor när deras hemmiljöer förstörs av klimatförändringarna.

För mig slog solastalgin till med full kraft efter mina år utomlands. Jag återvände till mitt barndoms Öland förra sommaren, och även om jag hade hört om torkan hade inget kunnat förbereda mig på det söndersvedda Alvaret, de döda enarnas rostrött förvridna former, kranvattnet – ett kranvatten som jag hade saknat över två kontinenter, nu brunt och illaluktande när det väl hostade sig ut ur blandaren. Sedan har det fortsatt. Svärföräldrarnas nyinköpta klimatanläggning, skogsbrandsfaran, de tropiska julinätternas klibbiga lakan, överallt på allas läppar samma viskning: ”Det här är inte normalt.”

Football news:

Lizard on the criticism of VAR: In Real life, they don't pay attention to conversations outside the team
Real need to score 5 points in 3 rounds to win La Liga
Gasperini about the 1/4 final of the Champions League: the Match with Juventus is an imitation of the games with PSG
Courtois played 18 dry games in the La Liga season. Real's record is one game away
Real Madrid won the 8th victory in a row and does not miss 5 matches
There was hardly any contact, and even outside the penalty area. Ex-member of Barca's Board of Directors about real's penalty
Benzema – the first La Liga player to score and assist in all months