Sweden

Så blev naturen svenskarnas religion

Utsikt från Kebnetjåkka.
Utsikt från Kebnetjåkka. Foto: Privat

Visst, Sverige är ett sekulärt land. Men samtidigt växer en nygammal tro sig starkare – en naturreligion. Svenskarna har bytt kyrkan mot skogen.

Foto: Anders Good/TT

I närheten av mitt föräldrahem fanns en liten skog, en kvarbliven ö av grönska. När jag i tonåren slutade röka var det här jag tog mina första löprundor, ofta genom kvällsdimman som steg ur den trögflytande ån. På ängarna strövade rådjur. På tavlorna som fanns kvar i huset vi flyttade in i kunde man se hur landskapet sett ut innan industrierna och staden tog över. Här fanns spåren av en äldre bebyggelse. När djur betade på markerna, jorden gav potatis och vete, och små båtar färdades på ån. En dag försvann skogen. Det blev driving range för golfare i stället, öppet till nio på kvällen. När jag cyklade hemåt var hela himlen upplyst som av en falsk gryning. Vart rådjuren tog vägen vet jag inte.

"Det händer att du går ut i skogen. Kanske är det inte så ofta som du skulle vilja, men ibland ger du dig ut och promenerar och din självbild är att du är en sådan som tycker om att vara i naturen. De tillfällen då du faktiskt kommer iväg är också viktiga för dig. [...] Du är inte religiös, men när du är ensam i naturen kan det nästan kännas som att du kommer i kontakt med något, inte Gud eller något sådant direkt, men ändå något utöver det vanliga, något djupare och större, något som har med tillvarons mening och gränser att göra. [...] Därför längtar du också ofta till naturen och du tänker att en dag – då det blivit lite lugnare med alltihop – så ska du ordna ditt liv så att du får vara närmare den."

Football news:

Barcelona are concerned about the shape of the Target. The club believes that he did not work enough on vacation
Laporte was supported by van Dyck: Sorry, bro. No joy, even though we are rivals
Lautaro Martinez: Messi is the best in the world. He is always one step ahead of the rest
The Atletico stadium was painted pink as part of the campaign to fight breast cancer
Frank Lampard: nothing comes easy in the Champions League. This is a great platform to learn new things
Ronaldo was not included in the Juve bid for the match against Dynamo Kyiv
Bruno on the role of captain: I didn't expect it. Tomorrow it's not about me, it's about the team. Everyone should be a leader