Sweden

S-styret ska islamisera kommunen – skola rivs för ny moské

Det starka S-fästet Borlänge kommun i Dalarna har beslutat erbjuda Islamiska förbundet att köpa mark för att islamisera kommunen med en två våningar hög moské. Kommunens ledande politiker har även erbjudit församlingen att underlätta processen genom att riva den nuvarande skolbyggnaden på platsen.

Tidigare i veckan stod det klart att Borlänge – som styrs av Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet, Liberalerna och lokalpartiet Omsorg för alla – skriver ett markanvisningsavtal med Islamiska förbundet i kommunen.

LÄS ÄVEN: Luleå får världens nordligaste moské: ”Fint komplement i området”

Avtalet ger den muslimska församlingen rätt att bygga en föreningslokal i området Bullermyren. Enligt den nuvarande planen ska byggnaden ha två våningar och en byggnadsarea på omkring 1 200 kvadratmeter, rapporterar Dalarnas Tidningar (2021-06-16).

Församlingen har redan idag verksamhet i området men nu har politikerna bestämt sig för att ge den ett stabilt fäste genom att sälja kommunens mark och även se till att riva den fastighet som finns på platsen – tidigare Bullermyrens skola.

Enligt ett ljudinslag hos statsradion ska Islamiska förbundet finansiera bygget genom hjälp från andra muslimska församlingar runt om i landet.

S-pampen: ”Ett lämpligt ställe”

Jan Bohman (S) är kommunstyrelsen ordförande i Borlänge och han berättar att de har ordnat grönt ljus för Islamiska förbundets planer att expandera på platsen inom kort. Ett beslut om detaljplan ska gå ut i höst och detaljplanen tas under början av nästa år.

– Vi har religionsfrihet i vårt land säger Bohman till statsradion.

Imamen: ”Kvinnor kommer också vara välkomna”

Församlingens imam Ibrahim Hamad är nöjd med beslutet eftersom han anser att de bara haft ”dåliga lokaler” i kommunen.

År 2016 uppmärksammades imamen om den framtida byggnaden. Han slog då ifrån sig kritik om att alla inte skulle vara välkomna genom att meddela att man räknar med att välkomna kvinnor.

– Centret ska vara öppet för alla. Men inte bara för muslimer. Kvinnor kommer också vara välkomna, även de utan slöja, sa Hamad.


LÄS ÄVEN: Kommun godkände jättemoské: ”Utländsk finansiering välkommet”

Football news:

Man City will offer new contracts to Ederson, Stones, Foden and Dias
Luka Jovic: I'm in Real Life for a reason. There is a new chance to show your level ahead
Arturo Vidal: Inter wants to reach the Champions League final and win Serie A this season
Golovin scored in the 2nd friendly match of Monaco in a row - Sociedad (1:2)
Delf about vaccination: Conspiracy theory is now called the belief that immunity will do its job
Lunev conceded 3 goals in 63 minutes in the friendly game of Bayer with Utrecht (1:5)
Joaquin missed the freight train due to a hangover (he admitted it himself). It seems that I celebrated the anniversary for three days