Sweden

S-styret i Malmö ljög – känt till romska domstolar i över ett halvår

Nyligen avslöjades hur socialdemokratiskt styrda Malmö upplåtit sina lokaler för stadens romska minoritet att iscensätta klanrättegångar vid sidan av det svenske rättsväsendet. S-ledningen hävdade i samband med avslöjandet att man inte känt till verksamheten. Inspelade samtal visar emellertid att ansvarigt kommunalråd, Frida Trollmyr (S), larmades om vad som pågick redan i september.

Det var för en vecka sedan som uppgifter kom ut till allmänheten om att den klanstyrda romska gruppen i Malmö upprätthåller sin egen parallella rättsskipning och har fått inrätta egna domstolar i stadens lokaler. Bland annat frikändes en romsk man från att incestuöst våldtagit en minderårig dotter, och allmänt används domstolarna för att upprätthålla det traditionella romska hedersförtrycket.

När skandalen briserade bedyrade Malmös socialdemokratiska ledning att man inte känt till vad som försiggått i stadens lokaler men det visar sig nu vara lögn. På en inspelning som Kvälls-Posten kommit över larmas Frida Trollmyr (S) – kommunalråd tillika ordförande för både kulturnämnden och Malmös särskilda råd för den romska minoriteten – om klanrättegångarna. Samtalet är från september förra året.

Karriärfråga för ansvarigt kommunalråd

På inspelningen hörs kommunalrådet säga ”oj” när hon får reda på att stadens lokaler används för det parallella romska rättsväsendets hedersförtryckande klanrättegångar. Men efter det spontana utbristandet konstaterar hon: ”jag vet inte vad jag kan göra åt det”.

Något senare i samtalet framgår det dock att det inte är så mycket en fråga om vad Trollmyr kan och har befogenhet att göra. Det handlar mer om vad hon vågar göra för att inte kollidera med stadens policy om den romska gruppen och vad som gynnar respektive kan skada hennes politiska karriär.

– Vad ska jag göra, lägga ner verksamheten? Då begår jag politiskt självmord.

När media efter att de nya uppgifterna kommit i dagen söker Trollmyr har hon gjort sig oanträffbar. Inte heller kommunstyrelsens ordförande, Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) vill svara på några frågor från media.

Romskt inkluderingsprojekt i Malmö

Den etniskt romska gruppen i Sverige är omgärdad av stora problem med antisocialitet och kriminalitet. Den har samtidigt status och skydd i grundlagen som nationell mintoriet och beskrivs som en utsatt och diskriminerad grupp.

I Malmö har skattepengar avsatts för ett projekt för ”romsk inkludering” som leds av Stefan och Marian Wydow. Projektet drivs bland annat genom kommunalt finansierade RIKC (Romskt informations- och kunskapscenter).

I ett uppmärksammat informationsmaterial som centret producerat talas om ”romsk lagstiftning” där svensk lag ersätts av romsk klanrättsskipning som bland annat omfattar utdömande av straff, skadestånd och uteslutning.

I en av dessa romska klanrättegångar uppges en man ha frikänts från anklagelser om att ha våldtagit sin styvdotter. Detta utan annan utredning än att mannen fick bedyra att han var oskyldig.

Football news:

Fati started working with the ball. The Barca winger has not played since November due to a knee injury
De Jong has a calf muscle sprain. Barca midfielder will miss part of the pre-season
Back in November, De Bruyne told Guardiola that City should buy Grealish
Liverpool wants to get 12.75 million pounds for Shaqiri
Grealish to City for 100 million is the most expensive transfer in the history of the Premier League. With Pep, the club spent a billion euros
Grealish has already signed a contract with Man City and talked to Guardiola
VAR reforms in the Premier League: offside lines will make it thicker, they will not assign penalties for small contact (as with Sterling against Denmark)