Sweden

Rupi Kaurs Instagrampoesi skänker de oinvigda tröst

Rupi Kaur slog igenom 2015 med den egenutgivna diktsamlingen ”Mjölk och honung”.
Rupi Kaur slog igenom 2015 med den egenutgivna diktsamlingen ”Mjölk och honung”. Foto: Baljit Singh

Med sina korta, känslomässigt laddade dikter har indiska Rupi Kaur blivit ett poetiskt fenomen på Instagram. Kristin Lundell har läst tre diktsamlingar som öppnat lyrikens värld för en helt ny generation.

Rupi Kaur är en poet av sin tid och som det barn av i vår sociala mediesamtid hon är var det via den bildbaserade appen Instagram som hon hittade sin publik. Sociala medier som 2000-talets version av den inrökta poesiklubben men där just den inrökta poesiklubben krävde att ofta redan invigda läsare tagit sig dit för att lyssna möter Instagrampubliken Rupi Kaurs dikter där de själva befinner sig. På Instagram har hon 4,3 miljoner följare (som ytlig jämförelse följs statsminister Stefan Löfvens konto av 102 000 personer).

Född 1992 i indiska Punjab, men sedan tidiga barnsben uppvuxen i Kanada, har Kaurs tre diktsamlingar översatts till ett fyrtiotal språk. Hennes debutsamling ”Mjölk och honung” kom 2015 efter att Rupi Kaur på egen hand publicerat den. När samlingen två år senare gavs ut på svenska var det i översättning av influencern, bloggaren och författaren Sandra Beijer. Kombinationen var som handen i handsken. Rupi Kaurs poesi sjöng för en ung publik. Det är unga tankar om kärlek, sorg, depression och självtvivel. Om att slå sig fri och samtidigt alltid bära med sig sin uppväxt. 

Football news:

George Best loved clothes (and owned a boutique), Pele and Bobby Moore wore flared trousers, Beckham is a style legend. How fashion has changed in football
FA Director of Diversity: It's great to have black players supported by giants like Henderson and Kane
Encircling strokes of the Insigne - style. It works perfectly with a 163-centimeter body
Hazard on pressure in Real Madrid: Why should I be stressed? This is the club of my dreams since my childhood
Biathletes Latypov, Samuelsson, Hofer and Christiansen told who they support at Euro 2020 football
Some of the England players were hurt by the whistle due to kneeling. The players intend to continue the action
Donnarumma will undergo a medical for PSG after the Italy - Switzerland match