Sweden

Ruist: Vi har haft volymmål i snart 40 år

Joakim Ruist.
Joakim Ruist. Foto: Jessica Gow/TT

Alla som säger att volymmål skulle vara någonting nytt antingen luras eller är lurade. Asylrätten har inte fungerat, varken i Sverige eller i Europa. Det skriver migrationsforskaren Joakim Ruist.

Det börjar låta som att vi snart kan få en riksdagsmajoritet för ett ”volymmål” i flyktingpolitiken. Till intern vånda i S, C och L, och med risk för att MP till och med lämnar regeringen. Den dramatiken skulle kunna få en att tro att ett volymmål skulle vara en väsentlig förändring jämfört med den flyktingpolitik som förs idag. Eller som fördes när MP var med och bildade regering.

Men så är det inte. Det är samma politik. Volymmål inom ramen för vad asylrätten medger på pappret, vilket är vad som nu diskuteras, är precis det som har varit Sveriges och hela Europas politik i snart 40 år. Volymmålet har inte brukat vara en uttalad siffra på ett papper, vilket man nu diskuterar i Sverige att det ska vara. Men det har alltid funnits där. Det är just därför som asylrätten inte har fungerat. Asylrätten ger en obegränsad rättighet. Om inte de flesta länder hade volymmål hade därmed alla flyktingar tagits emot någonstans. De hade inte behövt riskera livet för att smyga in osedda.

Football news:

While PSG vs Atalanta – 🤦♂app. It is a complete disappointment from unrealized moments
Real won't buy players if they don't sell anyone. Ceballos and Lunin will return
Jaydon Sancho: I like playing in Borussia. We have extraordinary players
Pashalic scored 12 goals in the season – the best result in his career
Anyone who eats three slices of bread with Nutella will be in stock. Nagelsmann about the lineup for the game against atlético
Ødegård prematurely returned to the real world of rental Sociedade
Arsenal and Roma are discussing the exchange of Torreira for diavar