Sweden

”Rimligt att p-avgifter går till kommunerna”

#mega-ad-wrapper { display: none; }

Foto: Henrik Isaksson/TT

Vi håller med om att parkeringsböter inte borde gå till kommunerna. Men det finns fördelar med att p-avgifter går dit, skriver Johan Söderlind och Anders Ydstedt, Kungliga Automobilklubben, i en replik.

Trafikexperten Jan Söderström ifrågasätter att kommunerna har makt att bestämma p-avgifter och möjligheter att utfärda böter, samtidigt som man kan anställa ett valfritt antal p-vakter. På så sätt kan kommunerna kassera in resurser till den egna budgeten och bilisterna betalar priset. Söderström hävdar i stället att felparkeringsavgifter bör behandlas likvärdigt över hela landet, på samma sätt som trängselavgifterna i Stockholm och Göteborg, och omvandlas till en statlig skatt som går in i statskassan, i stället för kommunernas budget.

KAK håller med om att böter inte borde gå till kommunerna. Det ska inte finnas ekonomiska incitament för dem att utfärda mycket straffavgifter. Ofta sker just detta även för mindre förseelser. Vi är också eniga med Söderström om att felparkeringsavgifterna bör vara likvärdiga i hela landet och att intäkterna ska tillfalla staten.

Football news:

Werder searches for talent using machine learning and predicts injuries from DNA
Langle about the match with Napoli: We have a very small advantage
Elvin Kerimov: in 2012, Utkin calls: I Read your text on Showsport, since September 1, you are fired
Willian is impressed with Arteta's desire to sign him to Arsenal, but has not yet decided where he will go
Adebayor on Ronaldo: real know what they lost by letting him go. These players appear once every 200 years
At 3 o'clock in the morning, Vasya wrote: Elvin, this is pathetic, monstrous. I am wildly disappointed. Kerimov on criticism from Utkin
Zidane is the best club coach in the world. He beat Klopp and Guardiola (L'équipe)