Sweden

Restriktioner för äldre tas bort: "Drabbats av sämre psykisk hälsa"

Folkhälsomyndigheten har nu analyserat konsekvenserna av coronaåtgärdernas betydelse för personer som är 70 år och äldre.

Sedan april har äldre personer samt riskgrupper rekommenderats att begränsa sina nära kontakter och hålla avstånd till andra.

"Rekommendationen har haft god effekt, minskat sjukligheten och räddat liv", enligt myndigheten.

Men den nya rapporten visar också allvarliga konsekvenser. Redan utsatta personer har mått allt sämre.

"Oro och ångest har ökat inte minst bland dem som har en psykiatrisk diagnos. Stödlinjer rapporterar att de har fått fler samtal från personer som tycker att de inte har något att leva för längre. Det finns också ett uppdämt vårdbehov i gruppen", skriver Folkhälsomyndigheten.

– Den rapport som Folkhälsomyndigheten har tagit fram visar på ett flertal negativa konsekvenser som avsaknad av sociala sammanhang, frustration och upplevd särbehandling av äldre samt ett tydligt utanförskap när det gäller möjligheter att delta i aktiviteter som sker digitalt. Det finns nu behov av förebyggande insatser för att hindra psykisk och fysisk ohälsa, säger Sara Fritzell, utredare på Folkhälsomyndigheten.

Restriktionerna tas därmed bort och alla personer i Sverige omfattas nu av samma allmänna råd.

– Den här gruppen har tagit ett stort ansvar under pandemin. Det har haft effekt men det är inte rimligt att lägga ett så stort ansvar på riskgrupperna när vi ser så stora negativa effekter. Alla måste nu ta ansvar för att minska spridningen av covid-19 så att vi kan ha ett fortsatt skydd för de som löper störst risk att drabbas av svår sjukdom, säger Johan Carlson, generaldirektör på Folkhälsomyndigheten.

Football news:

Mourinho on The Best: there is an influence of clubs in the media and people who work better behind the scenes
Alderweireld will miss 2-4 weeks, Lamela may return next
Maradona died of cardiac arrest (Clarin)
Diego Costa will not play with Lokomotiv due to deep vein thrombosis in his right leg
Kevin-Prince Boateng: racism is still there, we see It too often. Players try to talk, but there is no initiative from FIFA and UEFA
Loko's match in the Champions League is judged by a Slovenian who was detained at a party with drugs, weapons and prostitutes in the spring
Inter is ready to sell Eriksen for about 13.5 million euros. The midfielder was offered to Arsenal