Sweden

Rektor lyfter förtryck av flickor inom islam – JO-anmäls

I måndags publicerade Kerstin Soläng, rektor på högstadieskolan Fristadsskolan i Eskilstuna, ett inlägg på Facebook som hon nu JO-anmälts för av det islamistiska partiet Nyans. I sitt inlägg, som sedan dess har raderats, uttrycker rektorn oro över att allt fler flickor kommer till skolan i heltäckande klädsel.

– Jag ser flickor i mörkbrunt och svart, mörkblått och mörkgrått numera. Färgerna har försvunnit, det har förändrats successivt under åren. Det är hellångt och påfallande ofta handskar. Pannan döljs, hakan döljs. Och det påverkar flickors rörelseförmåga, någonting annat kan inte sägas, säger Kerstin Soläng, rektor på Fristadsskolan till Ekuriren.

Faksimil Facebook

Solängs inlägg hann få ett flertal uppskattande kommentarer innan det togs ner men mötte även kritik, bland annat påstods att hennes inlägg är ”rasistiskt och förstärker den koloniala nidbilden av den svarte kontrollerande mannen i familjen”.

I en intervju med Ekuriren konstaterar Soläng att den heltäckande klädseln är en symbol för förtryck och att hon var oförberedd på den kraftiga kritiken. I intervjun uttrycker hon inte bara oro för flickorna utan säger även att hon aldrig skulle ta upp frågan på ett föräldramöte med tanke på vilka känslor det rör upp.

Ekurirens reporter ber Soläng bemöta att hon anklagas för att ”generalisera, misstänkliggöra muslimer och spä på hat”. Soläng undrar då istället: ”Hur ska man göra för att lyfta den här frågan?” men får inget svar.

LÄS ÄVEN: Nytt islamiskt parti hotar yttrandefriheten

Soläng står på sig

Nu har det islamistiska partiet Nyans valt att anmäla Soläng till Justitieombudsmannen (JO) då de anser hennes inlägg vara nedvärderande och diskriminerande. Nyans startades av Mikail Yüksel, som tidigare uteslutits ur Centerpartiet för samröre med den turkiska högerextrema organisationen Grå vargarna.

– Vi anser att kommunen, som huvudman, inte utövar makten i enighet med lagar och regler. Att ha en rektor som diskriminerar elever och föräldrar är inte acceptabelt. Därför anser även partiet Nyans att hon bör lämna sitt uppdrag och därför har vi gjort den här anmälan, säger Nyans partisekreterare, Rami Hussein till statsradion.

Soläng står dock på sig och säger att hon enligt skollagen är skyldig att uppmärksamma och om möjligt motarbeta situationer där barns livsvillkor skiljer sig baserat på deras könstillhörighet.

– Det känns lite overkligt för en kommunal grå tjänsteman att vara föremål för detta. Jag tycker framför allt att det är tråkigt att allt fokus hamnar på mig som person och inte sakfrågan, säger Soläng till SR.

Football news:

Maguire after 0:5: There are still a lot of matches in the Premier League, we are in a good position in the Champions League. We can be successful this season
Xavi's first match at the head of Barca will be a game with Celta on November 6. The Spaniard will have 6 assistants
Inter confirmed that they have extended the contract with Lautaro until June 2026. Salary - 6 million euros a year, excluding bonuses
Javi about Barca: I'm focused on working at Al-Sadd. I can't say anything else
Pochettino on Tuchel's words about PSG: Education and respect are embedded in my culture. I will not share my opinion about his feelings
The prodigy from Denmark was wanted by all the top clubs, but his fate is a tragedy. He finished his career at 19 (after Ajax and Chelsea), and died at 32
Good luck in the future. Hugs, mister. Pique, Pedri and Busquets said goodbye to Koeman