Sweden

Regionrådets svar om de få testerna: ”Missar poängen”

Drive-in-provtagning med testkit i Älvsjö. Jonas Lindeberg tror att självtester hemifrån är nästa steg för att utöka testningen.
Drive-in-provtagning med testkit i Älvsjö. Jonas Lindeberg tror att självtester hemifrån är nästa steg för att utöka testningen. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Han är ansvarig för sjukvården i en av de hårdast coronadrabbade delarna av landet. Regionrådet Jonas Lindeberg tror att hemtester kan ta Sverige närmare målet om 100 000 tester i veckan.

Jonas Lindeberg.

Foto: Therese Jansson/Region Sörmland.

Sverige har hittills bara nått upp till en tredjedel av målet på 100 000 coronatester i veckan. När socialminister Lena Hallengren skulle förklara varför i Ekots Lördagsintervju lade hon delvis skulden på regionerna.

– Jag hade nog möjligen lite naivt trott att när de här 100 000 i analyskapacitet fanns presenterat nationellt och när stat och regeringen sa att dessutom kommer testningen vara något som inte kommer kosta för regionerna, trodde jag att det skulle vara lite mer huggsexa om att få sin del av dessa tester snarare än att man tycker det var så svårt i regionerna att bygga den här kapaciteten på marken, sade Lena Hallengren.

Football news:

Hakimi spent the super season in Dortmund, belonged to Real Madrid, and ended up at Inter
Undress and have dinner with us. Karembeu about how the players of Real Madrid joked Casillas
Hakimi moved from Real Madrid to Inter
Icardi on leaving Inter: PSG-a step forward. I want to win trophies
Giress about the Best-2019 award: Mane should have been ahead of Messi
Lovestory Totti and Ilari Blasi: he dedicated goals to her in the Derby, she dissuaded him from moving to Real Madrid (and had a row with Spalletti)
Eric Djemba-Djemba: Pogba and Brunu would have sat in the reserves under Scholes and Keane