Sweden

Region JO-anmäls – Uppmanade till ”taggning” av ovaccinerade

I ett Facebookinlägg som publicerades i slutet av augusti uppmanade Region Sörmland personer att hänga ut människor som inte vaccinerat sig genom att tagga dem. Nu har tilltaget anmälts till Justitieombudsmannen (JO), då anmälaren anser att det bryter mot dataskyddsförordningen, GDPR, samt hur personuppgifter får hanteras.

– Vi är vanligtvis mycket noga med hur vi formulerar oss i våra sociala kanaler men i detta fall krockade våra goda intentioner med enskildas personuppgifter, säger Maria Karlsson, kommunikationsdirektör i Region Sörmland i ett pressmeddelande.

LÄS ÄVEN: Region registrerar ovaccinerade – skickar hem brev

Regionen medger fel

Ett flertal Facebookanvändare reagerade negativt på regionens inlägg som sedermera togs ned. Målsättningen med inlägget var, enligt regionen, att förmå fler unga män att vaccinera sig mot covid-19.

Genom att låta dem schavottera offentligt med att inte ha tagit sprutan skulle de pressas att ändra sig. Statistik visar att unga män har varit mindre villig än andra att låta sig vaccineras, uppger Läkartidningen.

Kommunikationsdirektören medger att regionen gjort fel och säger att inlägget ”självklart inte” var lämpligt.

– Vi ville så väl och verkligen nå ut men här gick vi för långt. Jag vill passa på att be om ursäkt. Vi har dragit lärdom och ska inte göra om samma misstag, säger hon till SVT.

Football news:

Barcelona will not try to sign Pogba because of Raiola's high salary and commission
A Lazio fan insulted Inter defender Dumfries on racial grounds. The moment got into the broadcast
Coach Anjera: Benzema deserved the Golden Ball. It will be sad if he doesn't get it. Karim is an example of a striker
Gary Neville: Salah can be the best in the world. Messi, Ronaldo, Neymar and Mbappe are not at the same level as before
Sadio Mane: Salah and Firmino are among the best players in the world. I am proud that I scored 100 goals in the Premier League
Manchester United flew to the match with Leicester by plane: the distance is 170 km, the travel time is 10 minutes. The club is criticized for being unecological
Two fans arrested for homophobic chants at the Man City - Burnley match