Sweden

Regeringens nya satsning: Bekämpa svenskars "afrofobi"

Efter de antivita demonstrationerna i bland annat USA ska nu den svenska regeringen fokusera på att bekämpa så kallad "strukturell rasism" i Sverige.

Regeringen ger länsstyrelserna i uppdrag att utveckla "arbetet mot rasism på arbetsmarknaden", skriver man på sin hemsida.

I arbetet ska länsstyrelserna bland annat öka kunskapen hos aktörer på arbetsmarknaden om så kallad rasism, med fokus på afrofobi.

– I Sverige behöver afrosvenskar ha en forskarutbildning för att komma upp i samma inkomst som en person i övriga befolkningen med treårig utbildning efter gymnasiet, påstår jämställdhetsminister Åsa Lindhagen (MP) i en kommentar.

– Vi behöver lyfta fram den strukturella rasism och som många omedvetet upprätthåller. Rasismen har ingen plats i Sverige, fortsätter hon.

"I uppdraget till länsstyrelserna ingår att: öka kunskapen och medvetenheten bland aktörer på arbetsmarknaden om hur begränsande normer verkar kring hudfärg, bidra med kunskap om afrofobi och begränsande normer kring hudfärg till länsstyrelsernas verksamhet avseende arbetsmarknaden, lämna förslag på ytterligare åtgärder", skriver regeringen.

Uppdraget omfattar samtliga länsstyrelser, med särskilt fokus på storstadsområdena Skåne, Stockholm och Västra Götaland. Enligt regeringen ligger uppdraget "inom ramen för den nationella planen mot rasism, liknande former av fientlighet och hatbrott som sedan 2016 ligger som grund för regeringens arbete på området".

Länsstyrelsen i Stockholms län ska samordna satsningen.

Football news:

Rummenigge on the match with Barca: Davies will take care of Messi. Alfonso has not been beaten this season
Flick about the Champions League match: This is not Bayern against Messi, but a game against Barcelona
Xavi: Setien's Barca Game is very similar to Cruyff's style
Coutinho's agent: Philippe is eager to play with Barca and win the Champions League
Mesut Ozil: I will decide when to leave Arsenal, not other people
Watzke on Sancho: Jaydon will be at Borussia in the 2020/21 season. That's for sure
Arturo Vidal: Lewandowski is an amazing player, but Messi is from another planet