Sweden

Regeringens besked: Minst tre högskolprov i tre år

#mega-ad-wrapper { display: none; }

Från och med 2021 kommer det ges trippla chanser att göra högskoleprovet. Det berättar högskoleminister Matilda Ernkrans i en intervju med SvD.
Från och med 2021 kommer det ges trippla chanser att göra högskoleprovet. Det berättar högskoleminister Matilda Ernkrans i en intervju med SvD. Foto: Ari Luostarinen

Minst tre högskoleprov nästa år. Det är regeringens nya besked. Redan våren 2021 ska det finnas två provtillfällen, och ännu ett på hösten. Högskoleministern Matilda Ernkrans vill på så sätt se till att proven kan hållas – men det går inte att garantera.

Med dubbla provtillfälllen under våren räknar Matilda Ernkrans att man ska kunna minska risken för coronasmittan.

Foto: Ari Luostarinen

Under 2020 ges inget tillfälle alls att skriva högskoleprovet. Den ansvariga myndigheten Universitets- och högskolerådet, UHR, meddelade i förra veckan att risken för spridning av coronaviruset är för stor för att provet ska kunna skrivas som planerat i oktober, efter samråd med de 21 lärosäten som anordnar provet. I våras ställdes provet som skulle ges i april in.

Nu ger Matilda Ernkrans (S), minister för högre utbildning och forskning, UHR i uppdrag att ta fram tre prov varje år under 2021, 2022 och 2023. Redan i vår ska två provtillfällen ges.

Football news:

Tonali passes poorly, fails in defense and loses the competition in Milan, and Pirlo calls him perfect and puts him above himself
Edouard Mendy: I am Chelsea's first African goalkeeper. It's a big responsibility
Marcelo will not play Betis due to back discomfort
We want to make sports shopping better. Become a part of our research focus group!
Claudio Bravo: In Barca and Manchester City, the goalkeeper should be a Central defender
Barca were offered Cavani and Dzeko. The club rejected them
West ham offered 23+10 million pounds for defender fofan. Saint-Etienne refused