This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Regeringen: Ja till bud om minimilön

Eva Nordmark, arbetsmarknads- och jämställdhetsminister (S), är redo att acceptera en kompromiss om ett tidigare hårt kritiserat direktivförslag om införande av minimilöner i EU.
Eva Nordmark, arbetsmarknads- och jämställdhetsminister (S), är redo att acceptera en kompromiss om ett tidigare hårt kritiserat direktivförslag om införande av minimilöner i EU. Foto: Lotte Fernvall/TT

Regeringen stödjer en föreslagen EU-kompromiss om europeiska minimilöner, och hoppas få stöd av riksdagen för den linjen.

– Vi har nått väldigt stora framgångar. Men det här är inte slutet på förhandlingarna, säger arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S).

Sverige har dock i stort sett inte haft så många andra val än att ställa sig bakom kompromissen när den tas upp för beslut på mötet för EU-ländernas arbetsmarknadsministrar på deras möte på måndag. Kompromissen föreslås vara ministerrådets – medlemsländernas – utgångsbud i förhandlingarna med EU-kommissionen och EU-parlamentet om den slutliga utformningen av regler för minimilöner. Även om Sverige skulle säga nej står en majoritet av medlemsländerna bakom kompromissen.

Sverige och Danmark har hittills varit ledande i motståndet mot EU-minimilöner, av oro för att det skulle underminera den nordiska lönesättningsmodellen. Men med hjälp av diverse förtydliganden och förändringar i EU-kommissionens förslag får den kompromiss som nu tagits fram grönt ljus av både regeringen och LO.