Sweden

Regeringen: Barn ska vaccineras i skolan

På torsdagen meddelar Folkhälsomyndigheten och regeringen att man ska börja vaccinera barn från tolv år och uppåt. Samtidigt börjar en tredje dos planeras till senare i år och det hävdas att ovaccinerade inte kommer att kunna leva lika fritt som vaccinerade.

Beskedet om vaccinering av barn gavs av statsminister Stefan Löfven (S), socialminister Lena Hallengren (S), utbildningsminister Anna Ekström (S) och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson på en pressträff.

– Det här gör vi för barnens skull, det minskar risken för allvarlig sjukdom och därmed även risken att missa mycket i skolan, säger statsminister Stefan Löfven.

Enligt Ekström kommer vaccineringen av barn, som ska sättas igång i början av november, att hjälpa hålla skolorna öppna. Man flaggar även för att det kan bli aktuellt med vaccinering på själva skolorna.

– Även yngre löper risk att drabbas av svår sjukdom och långvariga symtom. Med anledning av detta så har Folkhälsomyndigheten i dag fattat beslut om att ytterligare sänka åldern för vaccination, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.

LÄS ÄVEN: Storbritanniens hälsovårdsminister stoppar vaccination av friska barn

Enligt regeringen kvarstår rekommendationerna om att hålla avstånd för dem som inte vaccinerat sig.

– Det är bara genom vaccin som vi kommer tillbaka till en mer normal tillvaro. Till dig som tvekar eller ännu inte tagit dig för: boka en tid för vaccinering redan i dag, säger Löfven.

Tredje dos

I en intervju med Dagens Nyheter säger Johan Carlson att det snart är dags för en tredje dos.

– Många äldre har dålig immunitet från början och dessutom ger vaccinet inte ett hundraprocentigt skydd, så det är angeläget att man kommer igång med att ge en tredje spruta före vintern, säger Johan Carlson.

Man tittar på möjligheten att kombinera sprutan för årets säsongsinfluensa med tredje dosen vaccin.

Varnar för ovaccinerade

Enligt Carlson kommer inte ovaccinerade att kunna återgå till ett normalt liv igen och man uppmuntrar vaccinerade att hålla sig borta från dem, detta trots att det visat sig att vaccinerade smittar lika mycket.

– Risken är väl att människor rent mentalt slappnar av och tror att det är över. Men så är det inte, pandemin är inte över. Däremot har vi vaccinerat oss i så stor utsträckning att vi inte behöver behålla de här restriktionerna. Och framför allt har vi varit tydliga med att det är de vaccinerade i första hand som kan leva mer som vanligt. Ovaccinerade kommer att få råd och anvisningar om att de ska leva mer återhållsamt. Man ska som ovaccinerad hålla distans och se till att inte riskera att smitta äldre människor och personer i riskgrupper. Här kommer det att ligga ett tungt ansvar på ovaccinerade personer.

Ovaccinerade ska fortsatt hålla sig till restriktionerna.

– De måste tänka sig för. De får samma signal som alla fick innan vaccinerna fanns, och det är en ganska tuff signal. Du kan inte leva som vanligt i samhället. Du bör inte i sociala sammanhang interagera med andra på samma sätt.

LÄS ÄVEN: Regeringen lägger 40 miljoner på att söka upp ovaccinerade – ”Alla ska vaccineras”

På DN:s fråga hur den som är vaccinerad ska bete sig gentemot en ovaccinerad, svarar Carlson:

– Om man är äldre ska man kanske inte bjuda hem ovaccinerade som man inte vet om de utsätter sig för smitta. Men det är inte frågan om noll eller ett. Vi har ju barn som är ovaccinerade och då finns det en viss risk, men risken för en vaccinerad är trots allt låg. Då är risken större för den ovaccinerade att sprida smitta till andra ovaccinerade.

Football news:

Keita and Tiago resumed training in Liverpool's general group
Ronaldo called on the Manchester United players to support Sulscher. He is trying to unite the team (MEN)
Maguire after 0:5: There are still a lot of matches in the Premier League, we are in a good position in the Champions League. We can be successful this season
Xavi's first match at the head of Barca will be a game with Celta on November 6. The Spaniard will have 6 assistants
Inter confirmed that they have extended the contract with Lautaro until June 2026. Salary - 6 million euros a year, excluding bonuses
Javi about Barca: I'm focused on working at Al-Sadd. I can't say anything else
Pochettino on Tuchel's words about PSG: Education and respect are embedded in my culture. I will not share my opinion about his feelings