Sweden

"Gangstrar anser att de vunnit mot staten"

#mega-ad-wrapper { display: none; }

Svenska regeringars oförmåga att förstå gängproblematiken har gjort att Sverige utvecklats till ett gangsterparadis, enligt författaren Lasse Wierup.

Under år av meningslösa försök att påverka har förortens unga brottslingar kunnat bygga upp status och våldskapital.

I dag befinner sig många i en fas där de älskar det kriminella livet – eftersom de ser att de har vunnit mot samhället, säger han.

På bara några år har kartan över Sveriges gäng ritats om. "Genomsnittsåldern har sjunkit drastiskt och man meriterar sig in genom att begå extremt våld. Det är gangsteridentiteten framför allt", säger författaren och kriminalreportern Lasse Wierup.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Offer för gängvåldet. I somras sköts en tolvårig flicka ihjäl vid en bensinmack i Hallunda i Botkyrka söder om Stockholm. Arkivbild.

Foto: Stina Stjernkvist/TT

Lasse Wierup är aktuell med boken Gangsterparadiset – Så blev Sverige arena för gängkriminalitet, skjutningar och sprängdåd.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Den erfarne kriminalreportern Lasse Wierup är tillbaka med en ny bok om den svenska gängkriminaliteten. I "Gangsterparadiset – Så blev Sverige arena för gängkriminalitet, skjutningar och sprängdåd" granskar han några av de mest våldsamma grupperingarna – från de så kallade Shottaz och Dödspatrullen i Järva i Stockholm till ligorna i Biskopsgården i Göteborg och den nya generationens mc-gäng.

Situationen i dag, säger han, är extremt mycket allvarligare än den var när han skrev "Svensk maffia" för 13 år sedan.

Football news:

The journalist apologized for statements to Fati: I wanted to extol the beauty of his movements
Khabib on meeting with Ronaldo: I was wondering how he keeps this fire going for 17 years. Motivation, discipline, as I understand it
Asensio on Real Madrid: One of the best squads in the world. Atletico and Sevilla can become our competitors in La Liga
Manchester United issued a warning to Greenwood due to his discipline problems. He was not in the squad for two games in a row
Raheem sterling: we Need to fight insults on the Internet. Do people want to change something?
Mourinho on Europa League: it's not fair that you get clubs from the Champions League in the play-offs
In real Life, they thought about changing the coach. Candidates - Pochettino and Raul (As)