Sweden

Psykiatriprofessorn: Sluta prata psykiatriska

#mega-ad-wrapper { display: none; }

Christian Rück med bilder på mormor och mormors­mor.
Christian Rück med bilder på mormor och mormors­mor. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

”Han har ju adhd”, ”typiskt borderline” – vi slänger oss lätt med tunga psykiatri­termer till vardags. Professor Christian Rück vill skaka om vårt sätt att prata – som ett av sju råd för bättre psykisk hälsa.

Christian Rück är kritisk till att begreppet psykisk ohälsa rymmer alltifrån det svåraste lidandet som kräver stora medicinska insatser till alla problem som drabbar alla människor. Hur ska vi kunna mäta det?

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Christian Rück, till vardags professor i psykiatri, har skrivit boken ”Olyckliga i paradiset – varför mår vi dåligt när vi har det så bra?” (Natur & Kultur, 2020).

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Christian Rück.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Christian Rücks mormor Lisen föddes år 1914 och blev föräldralös som femåring. Hennes mamma dog i spanska sjukan.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Ett viktigt råd till den som lider av depression, ångest eller något annat psykiatriskt tillstånd är att söka vård och behandling. Att ha symtom som gör att du inte fungerar eller vill dö ska inte blandas ihop med det eviga lidandet vi alla måste hantera, skriver psykiatriprofessor Christian Rück mycket tydligt i sin bok ”Olyckliga i paradiset – varför mår vi dåligt när vi har det så bra?” (Natur & Kultur, 2020). Det finns effektiv behandling som hjälper de flesta. Om inte den första behandlingen hjälper så finns det fler.

Begrepp som psykisk ohälsa är förvirrande eftersom de idag innefattar allt psykiskt lidande, från svåra sjukdomar som kräver vård till mildare tillstånd där det inte behövs. Att vi dessutom använder psykiatriska begrepp för vanliga känslor gör det inte lättare. Kan det vara hur vi använder ord som ångest, ohälsa eller stress som ska förändras? frågar sig Christian Rück och citerar föreningen Mind som arbetar för psykisk hälsa: ”Ibland är svaret inte en diagnos eller medicin, utan att få gehör för problem i sin specifika situation.”

Football news:

Fati is the youngest goalscorer in the Clasico. He broke Raul's 1995 record
Ramos is playing his 31st match against Barca for Real Madrid in La Liga. He repeated the record of Raul and hento
Pep Guardiola: Manchester City lost 7 points - that's a lot. But problems arose for various reasons
Sandro Schwartz: Dynamo played intensely and scored 3 goals. We wanted to be more active in the attack
The tour in Italy started with a cool comeback with 6 goals. But it was difficult to see, because the main star was a dense fog
Guardiola supported Aguero, who put his hand on the shoulder of the female referee: Everything was fine. He has repeatedly put his hand on me
Courtois before Clasico: The best nine in the world is playing in Real Madrid