Sweden

”Problemet måste hanteras i riksdagen”

Borrkärnor från svensk gruva.
Borrkärnor från svensk gruva. Foto: Kjell-Arne Larsson/TT

Knäckfrågan är fortfarande obesvarad – att enskildas grundläggande rättighet till skydd för sin egendom sätts åt sidan vid mineralprospektering. Det skriver juristen Jennifer Andersson i en slutreplik.

I Svemins replik den 16/9 påtalar Maria Sunér Fleming att de håller med mig om att det behövs en bättre tillståndsprocess för bland annat undersökningstillstånd samt vikten av en hållbar mineralprospektering. Samtidigt är knäckfrågan fortfarande obesvarad – att enskildas grundläggande rättighet till skydd för sin egendom sätts åt sidan vid mineralprospektering och att ansvarig myndighet inte fullt ut ser till alla sakägares intressen.

En intresseorganisation som Svemin är en viktig del av den svenska gruvnäringen som genom etiska regler och krav på standardiserade rapporteringssystem för prospekteringsresultat innebär en kvalitetssäkring som ger medlemmarna trovärdighet. Problemet är att även om Maria Sunér Fleming hävdar att de flesta i Sverige verksamma bolagen är medlemmar i organisationen finns det många som inte är det. I ett fall har sex bolag varit involverade inom samma markområde under en period av sex år. Inget av dem är medlem.

Football news:

The Slovenian youth team wants to expel the tyrant coach: he is Against warm-UPS, forbids sleeping on planes and celebrating goals
Ozil on the rapid match: I'll support Arsenal at the TV. I bet on a 4-1 win
Alexey Miranchuk: It's nice to be Back in the game. We continue to work 🤙 🏻
Liverpool will deliver food packages to families in need during the school holidays
UEFA reprimanded Karabakh in a military salute on a match of League of Europe
The Messi Foundation won a lawsuit against the ABC newspaper. They wrote about the organization's tax fraud
Mbappe announced the death of 8-year-old Luca, who was battling cancer. The striker dedicated a goal to him on Saturday