Sweden

”Politikerna har byggt sönder vården”

#AdSplashOverlayWindow { display: none; }

Magnus Isacson.
Magnus Isacson. Foto: Privat, Emil Langvad/TT

Ingenstans i Sverige har vi ett sådant fullständigt sönderfragmenterat system för sjukvård som i Stockholm. Varken patienter eller personal vet längre vem som skall vart, skriver Magnus Isacson, Svensk förening för allmänmedicin, i en replik.

Bild 1 av 1

I sin debattartikel 19/1 skriver den styrande blågröna majoriteten i Region Stockholm om alla satsningar man ska göra och har gjort inom Stockholms sjukvård. Man berömmer sig för att vara en föregångare när det gäller de strukturförändringar som ska ske inom svensk sjukvård. Jag håller inte med.

Man skriver att man bygger ut vården med bland annat nya vårdcentraler och nya närakuter. Mig veterligen har inte Regionen byggt en enda vårdcentral senaste åren. Man har istället sett till att vårdcentralernas budgetar är så slimmade och samtidigt utökat uppdraget så mycket att det knappt startas några nya vårdcentraler över huvud taget. Och i budgeten för 2020 ökas primärvårdens anslag med endast 1,5 procent vilket, med inflation och löneökningar, i realiteten är en neddragning och inte en omställning till god och nära vård.

Football news:

Conte on 4:3 with Fiorentina: impressed with Inter's attack. We didn't have enough balance, we paid for it
Zidane about 3:2 with Betis: real can get better and will. A difficult game, but we believed in winning until the end
Dest said goodbye to the Ajax players and will fly to Barcelona today (Gerard Romero)
Vidal made his debut for Inter in the match against Fiorentina
Barcelona will only consider Zinchenko if Firpo leaves
The referee after VAR for a foul on Jovic removed defender Betis Emerson
Lampard replaced Kepu, but got 0-3 from West Brom in the first half. Then Chelsea got together and gave a comeback of the weekend: only the pupils scored