Sweden

Polisingripande mot journalist utreds av Reportrar utan gränser

Det var när Jesper Johansson filmade ett polisingripande under Frihetsrörelsens demonstration i Stockholm i lördags som en polis uppmanade honom att backa. Efter att Jesper Johansson backat tillbaka en bit grep en annan polis tag om hans kamera.

– Du ska inte stå och filma mig i ansiktet, förstår du? sade polisen.

Jesper Johanssons film från händelsen går att se i ett inslag på Samhällsnytt.

Strax därefter tog flera poliser tag i Jesper Johansson, slog honom med batong och tryckte ned honom på gatan. Han fördes till en polisbil där han förhördes och informerades om att han var misstänkt för våldsamt motstånd och eventuellt också för sabotage mot blåljusverksamhet.

Våldsamt motstånd bestraffas normalt med böter, medan sabotage mot blåljusverksamhet i grova fall kan ge livstids fängelse. Fria Tider har varit i kontakt med polisen för att få besked om Jesper Johansson är misstänkt för sabotage mot blåljusverksamhet, men har i skrivande stund inte fått något svar.

Fria Tider har talat med Reportrar utan gränsers ordförande Erik Halkjaer som säger att han kommer att utreda händelsen. Han har talat med Jesper Johansson och kommer att höra av sig till polisen för att få deras syn på saken.

– Om vi anser att det har skett ett övertramp mot pressfriheten så gör vi ett uttalande om det, säger Halkjaer.

Huruvida polisen har agerat korrekt vill han inte uttala sig om innan han haft tillfälle att skapa sig en heltäckande bild av vad som hänt.

Alternativmedia har rapporterat om händelsen, men i de stora etablissemangstidningarna är det tyst. På frågan om det hade varit lika tyst om en reporter från DN hade fått samma behandling som Jesper Johansson svarar Erik Halkjer:

– Det är omöjligt att säga. Jag tycker det är väldigt tragiskt om det är så att en journalist har blivit angripen av polisen och blivit avbruten i sitt jobb och det inte uppmärksammas. Men det kan vara så att våra medier är på den här bollen och precis som jag håller på och reder ut detta och då kan det ju ta ett par dagar innan det kommer ut. Det är svårt att veta.

Football news:

Mings about 0:0 with Scotland: One more step towards achieving our goal
Coach of the Czech Republic about 1:1 with Croatia: I am glad that we scored a point in a match with such a strong opponent
Gilmore about 0:0 with England: We knew it would be hard, but Scotland played great
Fiorentina will buy Nicolas Gonzalez for 23+4 million euros from Stuttgart
Bruno before Germany: Portugal will try to use all their trump cards and enjoy the game
Inter is considering Dumfries as a replacement for Hakimi. The defender has 2 goals at the Euro
Vlasic on 1-1 with the Czech Republic: It seemed that they were more eager to win than us. I believe that we can go further