Sweden

Polisen nonchalerar inbrott och vandalisering: ”Var ska man vända sig?”

En värmländsk företagare har utsatts för hela 14 inbrott och omfattande vandalisering lokalerna. Företagaren har anmält händelserna men myndigheten har inte bemödat sig med att ens besöka platsen utan lägger bara ned ärendena. Ansvarig polischef försvarar agerandet med att medborgarna måste förstå att myndigheten prioriterar i förhållande till sina resurser.

Leif Andersson driver ett återvinningsföretag i Deje beläget norr om Karlstad. Han har mellan den 8 maj och 7 juni i år utsatts för systematiska inbrott i företagslokalerna.

LÄS ÄVEN: Polisen avkriminaliserar inbrott i fritidshus: ”Resurserna räcker inte”

Leif känner sig uppgiven efter att ha anmält händelserna utan att få någon respons. Detta trots att han även har överlämnat spaningsuppslag i form av bilder från övervakningskameror.

– Det är ingen respons. Polisen kommer inte och de bara lägger ner ärendena, säger Andersson till statstelevisionen.

I inslaget frågar Leif var man ska vända sig för att få hjälp. I sin desperation över sin rättslösa situation frågar han sig nu om det är dags vända sig till motorcykelklubbar i stället för polisen för att få hjälp att hantera brotten.

Polisen svarar först efter medieuppmärksamhet

Det är först efter att händelsen fått uppmärksamhet i media som Polismyndigheten har bemödat sig att agera i ärendet. Rickard Roman är gruppchef vid polisens utredningsenhet i Värmland och han skyller deras frånvaro på den mänskliga faktorn – eftersom det påstås ha blivit ett missförstånd huruvida en brottsplatsundersökning var beställd och genomförd.

– Det är olyckligt att det blivit så här och vi beklagar det, säger Roman.

Vidare söker polischefen förståelse hos medborgarna för att myndigheten tvingas prioritera i sin verksamhet i förhållande till de resurser som finns.

LÄS ÄVEN: Polisen grep medborgargarde i Bengtsfors – gett kriminell ett kok stryk

Football news:

Milan is ready to extend the contract with Kier until 2023
Chelsea and Kunde agreed on a salary of 4 million euros plus bonuses
Overmars about Onan: There have been no contacts with Lyon for a week. There were no problems with Arsenal at all
It seems that Holand remains in Dortmund (although they write about Chelsea and €175 million). Borussia is not set up for negotiations, and it is more profitable for the player to leave later
Edegor does not rule out leaving Real Madrid on loan. Possible return to Arsenal
Denmark defender Andersen has moved from Lyon to Crystal Palace. Contract-for 5 years
Man City will offer new contracts to Ederson, Stones, Foden and Dias