Sweden

Polisen litar inte på regeringen – höll dem ovetande om insatsen mot maffian

Operation Trojan Shield, där amerikanska FBI skapade en påstått anonym app som man egentligen avlyssnade, var så pass hemlig att man bara dagar innan tillslagen informerade regeringen.

Som så ofta är fallet numera i kriminella sammanhang stod Sverige ut. 155 av de totalt 800 gripna fanns i Sverige varav ett 70-tal hade gripits långt innan på grund av olika brådskande skäl.

– Brottsligheten som har kommunicerats har i huvudsak handlat om grova narkotikabrott, grova vapenbrott och grova våldsbrott i form av skjutningar och sprängningar. Man har anstiftat och planerat mord, sa Linda Staaf, chef för svenska polisens underrättelseverksamhet, i förra veckan.

Sverige stack också ut genom att det handlade om en högre våldsbrottslighet.

LÄS MER: CHOCKBESKEDET: 155 av 800 gripna i internationella insatsen har koppling till Sverige

Enligt underrättelsechefen Mats Karlsson i region Syd blev insatsen en prövning för polisen.

– Vi har jobbat med det här länge och vi lyckades att hålla det inom organisationen också. Vi har haft utmaningar inom polisen, det finns anställda som glömmer bort vårt behov att ständigt fundera på sekretessen. För mig är det en stor tillfredsställelse att vi visat att svensk polis kan lyckas med något sådant här, säger Mats Karlsson till SvD.

Den hemliga operationen hade kunnat avslöjas i förväg. I ett anonymt inlägg på en anonym hemsida med namnet Anomexposed i slutet av mars ska en individ flera månader innan Trojan Shield blev känd ha lagt ut en varning om appen. I inlägget beskrevs ett test av Anoms funktioner och hur dess dataströmmar rör sig när man använder appen. När hemsidan togs ned är oklart.

Regeringen informerades sent

Den svenska regeringen informerades inte förrän bara några dagar innan pressträffen för att undvika att insatsen läcks ut till kriminella. Nu tar förundersökningarna och kartläggningarna vid.

Trojan Shield har skapat ett eko i den kriminella sfären.

– De kan stå och säga till andra att polisen ljuger om vad de sagt, plötsligt ser de utdrag av chattarna där det kan stå skrivet att de ska mörda någon anhörig. De kriminella oroas av att även det här materialet ska komma ut, säger Mats Karlsson.

Nu letar kriminella efter andra kommunikationsmetoder.

– De kriminella nätverken hittar nya vägar, det finns andra krypterade tjänster att använda. De kan också återgå till att man träffas fysiskt, då kan vi ju se dem tillsammans i stället. Samtidigt kräver det spaningsresurser, säger Mats Karlsson.

Football news:

Everton is Interested in PSV defender Dumfries, who scored 2 goals at the Euro
The Champions League is already on fire: PSV beat Galatasaray (7:2 in two matches), Celtic were relegated, Wagner Love scored Crvena
Wenger-among the candidates for the post of coach of the Swiss national team (Blick)
Fans of the Mexican national team chanted homophobic chants in the match with Canada. The game was Interrupted for a few minutes
Griezmann's transfer to Atletico is unlikely. Barcelona is looking for other candidates for the player
Gonzalez on Messi after winning the Copa America: He was happy, like a child in a toy store
Domenech about 46 days in Nantes with 0 wins: I became one of the saviors of the club. They will call me a psycho, but I don't care