Sweden

Polisen jagar koransabotörer: ”Ska utredas noggrant”

Efter trenden med koranbränningar har nu även söndertrasade koraner med fläskkött påträffats på gator. Polisen meddelar att man ser allvarligt på koranvandaliseringen som ska utredas noggrant.

Det är statstelevisionen som uppmärksammar hur Akram Abo Hamidi i Ronneby – som endsat kan kommunicera på arabiska med public service-aktören – har påträffat muslimernas heliga bok Koranen söndertrasad på gatan i närheten av en arabisk livsmedelsbutik.

LÄS ÄVEN: Koranbränning blir trend i Sverige – flera nya videoklipp utlagda på nätet

Det är andra gången på kort tid som polisen får ett fall med vad man kallar för koranvandalisering på sitt bord i Ronneby. Vid ett tidigare tillfälle har en koran påträffats med fläskkött vid Kallinge Folkets hus.

Enligt vittnet Akram var det fyra personer, två män och två kvinnor, som placerade den söndertrasade Koranen på gatan i centrala Ronneby. Akram berättar att om han inte varit på platsen för att lugna ned stämningen hade slagsmål utbrutit.

Polisen ska jaga koransabotörer

Enligt Thomas Johansson som är kommunikatör hos polisen utgör den söndertrasade boken på gatan med största sannolikhet åsiktsbrottet hets mot folkgrupp och man meddelar att händelsen tas ”på största allvar”.

– Med tanke på situationen i Ronneby är det här ett brott som vi tar på största allvar och som ska utredas noggrant, säger Johansson till SVT.

Koranbränning blir trend i Sverige

Efter att det danska islamkritiska partiet Stram Kurs besökte Sverige för att demonstratrera mot islam genom att bland annat bränna koraner har en ny trend vunnit mark.

Flera videoklipp som sprids på både YouTube och i sociala medier visar hur okända personer grillar Koranen.

LÄS ÄVEN: Muslimska församlingar vill ändra svensk grundlag – hån mot religion ska förbjudas

authorimage

Football news:

De Bruyne and Villas-Boas have known each other for 10 years: they barely missed each other at Chelsea, Andre's assistant asked Kevin for a t-shirt
Andrea Pirlo: Messi is still on top. With such players, we must hope that they do not have the best day
The figures of Robert Lewandowski, which frightens not only the locomotive
Who will be the top scorer in the Champions League?
La Liga President on the departure of Ronaldo and Neymar: it is better to leave because of taxes than because of anything else
Kane and Son gave each other 29 assists in the Premier League. Only Lampard and Drogba (36) did it more often
Veron about Messi: Playing in Barca gives him discomfort