Sweden

Polisen har identifierat 745 kokainköpare

Polisens spanare kunde under knappt två vårmånader följa hur de fyra männen i 20-årsåldern i Göteborg sålde kokain på heltid. Nu åtalas kvartetten för grovt narkotikabrott.

Sju dagar i veckan, vardagar som helger, gjordes köpen upp via så kallade ”säljlurar” och kokainet levererades sedan till överenskommen plats.

– Själva överlåtelserna, när portionsförpackat kokain byts mot kontanter, har skett i säljarnas bil. De här köpen går snabbt – oftast på mindre än 30 sekunder, säger Johan Ekström vid spaningssektionen i Storgöteborg på polisens hemdisa.

I utredningen har det framkommit att de fyra åtalade tillsammans haft kommunikation med 897 unika telefonnummer via fem säljlurar. Till dessa har polisen kunnat koppla 745 misstänkta köpare.

– Det rör sig om en omfattande kokainförsäljning som genererat stora pengar till ett kriminellt nätverk i Göteborg. På så sätt är kokainköparna viktiga möjliggörare för grov organiserad brottslighet, säger Johan Ekström.

Drygt 80 identifierade köpare har delgivits misstanke varav ett trettiotal har tagits på bar gärning direkt efter en överlåtelse. De övriga har identifierats via telefonkommunikation och har fått hembesök av polisen.

– Vi har åkt hem till ett femtiotal personer som delgivits misstanke om narkotikabrott. Vissa har erkänt direkt, andra har nekat och ärendena har gått till åklagare. I de fall det finns barn i familjen har vi gjort orosanmälan till socialtjänsten, säger Johan Ekström.

Dessutom har ytterligare drygt 660 misstänkta köpare identifierats via säljlurarna. Materialet kommer att lämnas över till berörda lokalpolisområden för att utredas vidare.

– Så det finns ett stort antal kokainköpare – främst i Göteborgsområdet – som kan förvänta sig att polisen knackar på dörren inom kort, konstaterar Ekström.

De fyra säljarna åtalas för grovt narkotikabrott gällande ett mycket stort antal överlåtelser av kokain. Enligt åtalet har försäljningen bedrivits i stor omfattning och i organiserad och yrkesmässig form. De åtalade har kopplingar till ett kriminellt nätverk på Hisingen.

Av de 745 personer har identifierats som misstänkta köpare är medelåldern 35 år och 18 procent är kvinnor. 36 procent har barn under 18 år och 36 procent bor i Göteborg city, 17 procent bor i ”välbärgade områden”, 3 procent är bosatta i "utsatta områden", enligt polisen.

Football news:

Wenger-among the candidates for the post of coach of the Swiss national team (Blick)
Fans of the Mexican national team chanted homophobic chants in the match with Canada. The game was Interrupted for a few minutes
Griezmann's transfer to Atletico is unlikely. Barcelona is looking for other candidates for the player
Gonzalez on Messi after winning the Copa America: He was happy, like a child in a toy store
Domenech about 46 days in Nantes with 0 wins: I became one of the saviors of the club. They will call me a psycho, but I don't care
Van Dijk on the 1st match after injury: 285 days ago, my return began. The work continues
Director of Sassuolo: Locatelli wants to go to Juventus, but Torino need to negotiate with us