Sweden

Polisen bröt sig in hos oskyldig – fel adress i beslut om husrannsakan

Efter att myndigheterna fått kännedom om en pågående narkotikasmuggling beslutade åklagare om spaning på de misstänkta gärningsmännen. Det ledde till ett misslyckat ingripande där flera smet undan. Efter spaningsinsatser kunde personerna lokaliseras. En jouråklagare beslutade om husrannsakan men angav fel lägenhetsnummer i beslutet och polisen bröt sig in hos en helt annan person.

Det var i januari 2019 som Tullverket påträffade undangömd narkotika i ett fordon vid en gränsövergång. Ansvarig åklagare beslutade att Tullverket skulle byta ut narkotikan och låta personerna i bilen köra vidare till Göteborg under bevakning, rapporterar Dagens Juridik.

När myndigheterna slog till mot personerna i bilen grep man två personer men ytterligare två personer flydde från platsen. Myndigheterna misstänkte att männen hade flytt till ett närliggande flerfamiljshus och Tullverket bad därför ansvarig jouråklagare om ett beslut att utföra husrannsakan i en specifik lägenhet.

Jouråklagaren beslutade om husrannsakan men när polisen hade brutit upp dörren och gripit den som bodde där visade det sig vara en helt annan person. Vidare framkom det att den eftersökta personen redan var gripen i samband med att jouråklagaren hade skickat över beslutet.

Det framkom även att jouråklagaren hade skrivit fel lägenhetsnummer i beslutet rörande husrannsakan jämfört med den framställning som Tullverket hade lämnat över. Händelsen anmäldes till Justitieombudsmannen (JO) som konstaterade att beslutet om husrannsakan saknade rättslig grund.

Jourklagaren får kritik av JO för att att inte ha gjort tillräckliga ansträngningar för att reda ut vem som skulle eftersökas genom husrannsakan. JO är även missnöjda med jouråklagarens dokumentation i ärendet som man menar är bristande.

Football news:

Antoine Griezmann: I am happy at Barca. We want to win La Liga as well
Ronald Koeman: This is not Messi's last game for Barca in the Spanish Cup, I hope
Lionel Messi: I lift a special trophy as the captain of a special club. We are happy
Koeman won the Spanish Cup for the seventh time both as a coach and as a Barcelona player
Laporta on Messi at Barca: Leo is the best in the world. I am convinced that he wants to stay
Messi, Pique and Busquets won the Spanish Cup for the 7th time and repeated the record of ex-striker Athletic Gainsa
Messi has scored 9 goals in the Spanish Cup finals. He surpassed Athletic legend Sarra