Sweden

”Polisen bör få använda brottsprovokation”

#mega-ad-wrapper { display: none; }

Flicka spelar dataspel.
Flicka spelar dataspel. Foto: Lise Åserud/TT

Det är dags att ändra spelreglerna så att fler gärningsmän åker dit och att färre barn utsätts för sexualbrott. Det skriver SD-politikerna Adam Martinen och Katja Nyberg.

Ungdomars och barns närvaro på internet, via sociala medier, spel eller appar, ökar för var dag. Troligtvis i större utsträckning nu då sociala umgängen helst ska ske på distans. På internet väntar ibland inte den underhållning de förväntar sig, utan skrupellösa män med avsikter som bör skrämma varenda förälder. Denna utveckling måste vändas med kraftigt stärkta resurser till polis och rättsväsende, men också med nya banbrytande verktyg. Brottsprovokation är ett exempel på ett effektivt verktyg vi menar bör tillåtas med omedelbar verkan.

Det finns skäl att vara orolig. Att framförallt unga flickor utsätts för sexualbrott på internet är ett växande problem. Över var femte flicka i årskurs nio utsattes under 2019 för ett sexualbrott och nästan var femte av dessa brott skedde via internet eller sociala medier. Tendensen är lika oroande som tydlig, sexualbrotten ligger på en historiskt hög nivå. Bland annat har anmälningarna i Stockholm tredubblats sedan 2017, något som enligt polisen nu fortsätter att öka än mer.

Football news:

Nuno on the draw with Chelsea: We understood that we would not have much possession
Messi broke Barcelona's record for the number of games in the Spanish Cup
Martin Edegor: Arteta seems to me a top coach, I like his ideas
Napoli has full confidence in Gattuso. The club has released an official statement
Jurgen Klopp: In this world, trust is lost very quickly: either everything is fine, or vice versa. But there are many stages in between
Atletico have agreed the transfer of midfielder Marcos Paulo from Fluminense. The transfer will take place in the summer
Buffon on comparisons to 43-year-old Brady: We can try to break the stereotypes about age-related athletes