Sweden

”Polen är ett krigsoffer som bör gottgöras”

#mega-ad-wrapper { display: none; }

Foto: www.alamy.com

Polska staten och dess medborgare har rätt att kräva tillbaka det som har förlorats under kriget, det skriver Polens ambassadör i Sverige som svar på en krönika av Anders Rydell. Denne svarar: ”Att kräva att andra tar ansvar för sin historiska skuld innebär inte att man kan ignorera sin egen”.

”Kristi begråtande” av Lucas Cranach d ä från 1500-talets början. Tavlan inköptes 1970 på stadsauktion i Mariefred. Bilden är beskuren. Foto: Nationalmuseum

Upplysningen att Wrocław varit en tysk stad ger en felaktig bild. Wrocław var en del av Kungadömet Polen under medeltiden och därefter löd den under olika hertigdömen under den polska dynastin Piast. Efter 1740 blev Nedre Schlesien erövrat av Preussen och 1871 blev den inlemmad i Tyska riket.

Omfattningen av den plundring under andra världskriget som Polen utsattes för av Tyskland och Sovjetunionen överstiger allt man kan föreställa sig. Endast en bråkdel av de förlorade nationella konstverken återlämnades efter 1945. I februari 1946 stals tavlan ”Sörjandet av Kristus” ur den konstsamling som evakuerades från Wrocław under kriget. Samtidigt blev troligtvis hundratals andra konstverk stulna, verk som Polen har rätt att få tillbaka.

Football news:

Neymar: Thank God for the charisma. I have a gift to be different from the rest
Wayne Rooney: It's time to lead the younger generation. I had a great career
Lineker on Rooney: One of our greatest players. England would have won Euro 2004 had he not been injured
Chelsea will give Drinkwater the third rent - Kasimpasa. He has not played since February
Neymar: I became an icon and idol in football. Courage is my main advantage
Ole Gunnar Solskjaer: Liverpool want to beat everyone. Manchester United knows that they can beat anyone
Messi missed today's Barca training session