Som "16-åring" var mannen häktad för försök till mord och grovt vapenbrott och var även misstänkt för försök till rån och vapenbrott. I nästa vecka väntas 23-åringen bli omhäktad för flera brott.

– Polisens och Migrationsverkets goda samarbete har gett resultat. Mannen kom till Sverige som 23-åring och fick uppehållstillstånd. Sedan har han av okänd anledning besökt Migrationsverket igen och fått ett tillfälligt uppehållstillstånd, då som 16 åring. Mannen är född 1996 men uppger själv att han är 16 år, säger åklagare Moa Blomqvist.

På grund av sin påstådda ålder kunde mannen tidigare LVU-placeras. LVU är den lag som reglerar bestämmelser om vård och omhändertagande av unga. Personer över 21 år LVU-placeras inte.

– Nu när socialtjänsten anser att han är över 21 år kan han inte placeras någonstans. Han väntas bli omhäktad i nästa vecka, då det finns en flyktfara som inte fanns om han hade LVU, säger Blomqvist.

Den 23-årige mannen är nu häktad för våld mot tjänsteman, rån, försök till mord och vapenbrott. Han är också misstänkt för relationsbrott, såsom våld mot partner och annan typ av brott mot partner.

– Mannen rör sig i en kriminell miljö och från mitten av augusti har han alltså varit 23 år. Om det kommer till rättegång blir åldern en stor fråga, säger Blomqvist.

LÄS MER: Misstänks för sex brott – häktas för två