Sweden

Plastfri påse beskattas ändå – ser ut som en plastpåse

Publicerad 12 maj 2021 kl 14.34

Inrikes. En plastfri kasse som är nedbrytningsbar och kan användas upp till 50 gånger ska ändå beskattas som en plastpåse – eftersom den ser ut som en sådan. Det framgår av en ny dom, rapporterar Tidningen Näringslivet.

Gilla artikeln på Facebook

Helsingborgsföretaget Gaia har utvecklat den så kallade Gaia-kassen, som består av förnyelsebara råvaror, med hjälp av tiotals miljoner i bidrag från EU:s miljöprogram LIFE.

När skatten på plastbärkassar infördes förra året anpassade Gaia sin kasse för flergångsanvändning och fick den godkänd som flergångsbärkasse av det statliga forskningsinstitutet RISE för användning minst 50 gånger.

Men i januari beslutade Skatterättsnämnden att Gaia-påsen ska beskattas eftersom den till utseendet inte skiljer sig från vanliga plastpåsar. Och nu har Högsta förvaltningsdomstolen slagit fast att Skatterättsnämnden har rätt.

– Det är rent åt skogen och tar i princip knäcken på hela vår utveckling av miljöanpassade plastpåsar. Jag har sedan 1970-talet arbetat för att ta fram material som är lika bra som plast men mer miljövänliga. Och nu när jag lyckats göra något riktigt bra så sparkar de undan benen på mig, säger Åke Rosén, grundare av Gaia BioMaterials, till Tidningen Näringslivet.

Football news:

Scotland coach Clarke: There were a lot of good moments during the group stage, but no points scored
England are the most boring group winners in history. Two goals were enough! And at the World Cup, the Italians once became the first even with one
Dalic - to the fans after reaching the Euro playoffs: You are our strength, and we will be your pride
Modric became the youngest and oldest goalscorer in Croatia at the Euro
Czech Republic coach Shilgava: We came out of the group and fought with England for the first place. We got what we wanted
Gareth Southgate: England wanted to win the group and continue to play at Wembley-and it succeeded
Luka Modric: When Croatia plays like this, we are dangerous for everyone