Sweden

Pandemin leder till att fler jobbsökande ratas på grund av utseendet

Enligt rekryteringsföretaget TNG:s årliga trendspaning om fördomsfri rekrytering sägs slutsatsen vara att utseendet vid anställning spelar en ännu större roll än man tidigare trott.

Tidigare forskning har visat att utseendet spelar stor roll där ett attraktivt yttre påverkar karriären i positiv riktning som större förmåner och högre lön. Detta tror man delvis beror på det goda självförtroende som ett attraktivt utseende ger.

Den påstådda trenden kopplas till nya digitala mötesformer under pandemin där chefer i ökad utsträckning ratar fula kandidater redan i ett tidigt skede av anställningsprocessen.

LÄS ÄVEN: Kommun låter ’fördomsfri intervjurobot’ sköta anställningarna

Att jobbintervjun inte gick hem misstänker också en ansenlig del kan bero på sitt utseende – 14 procent i TNG:s undersökning misstänker att man sållats bort på grund av sitt yttre. Samtidigt uppger 46 procent av hr-specialisterna och 34 procent av cheferna att de påverkas av kandidatens utseende under en anställningsintervju.

”Rekryteringstrenden lookism, eller beauty bias som den också kallas, är en nygammal trend som dessvärre fått ett uppsving under coronapandemin”, rapporterar TNG som menar att utvecklingen kan härledas till det ökade hemarbetandet och alla möten via en skärm.

Enligt London Business School är finans- och marknadsföringsbranschen särskilt utseendefixerad. Samtidigt finns en studie i Journal of Personality and Social Psychology som visar att man inte heller bör vara alltför vacker då dessa också väljs bort. Skälet ska vara att man undermedvetet inte tror att dessa kan trivas i ett vanligt arbete.

Football news:

Griezmann spoke with Hamilton and visited the Mercedes boxes at the Spanish Grand Prix
Barcelona feels that Neymar used it. He said that he wanted to return, but extended his contract with PSG (RAC1)
Aubameyang to the Arsenal fans: We wanted to give you something good. I am sorry that we could not
Atletico did not lose at the Camp Nou. Busquets' injury is the turning point of the match (and the championship race?)
Verratti injured his knee ligaments in PSG training. Participation in the Euro is still in question
Neymar's contract in one picture. Mbappe wants the same one
Manchester United would like to sign Bellingham in the summer, not Sancho. Borussia do not intend to sell Jude