Sweden

Över 100 avlidna i Sverige

#AdSplashOverlayWindow { display: none; }

Statsepidemiolog Anders Tegnell.
Statsepidemiolog Anders Tegnell. Foto: Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN

Nära 3 500 personer har nu bekräftats smittade av coronaviruset i Sverige, en ökning med 400 jämfört med fredagen. Dödsfallen är 102 stycken.

Statsepidemiolog Anders Tegnell säger att siffrorna följer de senaste dagarnas kurva.

Folkhälsomyndigheten har ingen presskonferens på lördagen men SvD når Tegnell på telefon.

– Det är samma utveckling som vi har haft den senaste tiden. Det var lite tryck i början av förra veckan och nu har det lugnat ner sig igen, säger han till SvD.

Ytterligare 30 personer har lagts in för intensivvård det senaste dygnet och det är därmed totalt 239 personer som får eller har fått intensivvård, varav 176 män och 63 kvinnor.

Samtliga av de tio som avlidit sedan fredagen var 50 år eller äldre, åtta av dem var 70 år eller äldre, enligt Folkhälsomyndighetens statistik.

Antalet som bekräftats som smittade är nu 3 447 jämfört med 3 046 på fredagen, en ökning med 13 procent. Den största ökningen har skett i åldersgruppen 80–90 år, där antalet bekräftat smittade nu är uppe i 402 stycken, en ökning med 21 procent mot fredagen.

Det är dock oklart om smittspridningen i den åldersgruppen har ökat. Det kan också bero på att fler i den gruppen har testats.

Ökningen av antalet bekräftat smittade i åldergruppen 10–19 år är endast 2 procent, vilket kan bero på att inte lika många i den åldersgruppen testas för covid-19.

Flest bekräftat smittade finns i åldersgruppen 50–59 år, där 679 personer har testats positivt för covid-19, jämfört med 608 på fredagen.

Anders Tegnell säger att fredagens höga siffror för dödsfall berodde på att vissa dödsfall som rapporterades i Stockholm hade avlidit tidigare.

– Hoppet i går berodde på det.

I en intervju med TV4 säger statsminister Stefan Löfven att han inte utesluter att sätta Stockholm i karantän, även om det inte är aktuellt just nu.

Enligt Anders Tegnell är det en fråga för politikerna och ingenting som Folkhälsomyndigheten har möjlighet att besluta om utifrån Smittskyddslagen.

Tegnell säger att det är det svårt att veta om det skulle ha effekt, och betonar att syftet med en sådan karantän är att förhindra att viruset sprider sig ut från det isolerade området.

– Redan nu har vi många fall i Södermanland och Uppsala. Gör det då någon skillnad om man isolerar Stockholm? För att införa en karantän måste man på ett trovärdigt sätt kunna visa att det har en effekt. Social distansering är exempelvis en väldigt mycket mer effektiv åtgärd.

Football news:

Dzyuba leads the national team and Zenit and ensures the result. Ozdoev about a teammate
Ter Stegen wants to receive 10 million euros a year. Barcelona offers 6.3 million plus bonuses
In Serie A, after the restart of the season, they will play every day
Hennessy on Havertz in Bavaria: I can't imagine that right now
Real and Arsenal joined the fight for Havertz. Bayer will not sell it for less than 80 million euros
Wife of Ukrainian football player Morozyuk: It's a lie that men are polygamous and women are not. This society imposes
Kylian Mbappe: Winning the Champions League with PSG is something special. Personal awards will be a bonus