Sweden

Osaklig kritik av hur den svenska regeringen teg

#mega-ad-wrapper { display: none; }

Med de ”Vita bussarna” våren 1945 kom judar som kunde berätta ingående om Auschwitz.
Med de ”Vita bussarna” våren 1945 kom judar som kunde berätta ingående om Auschwitz. Foto: Svenska Röda korsets arkiv/TT

Enligt en seglivad föreställning fick svenska UD tidigt reda på att Förintelsen igångsatts men valde att tiga och inte agera. I själva verket ingrep regeringen vid flera tillfällen för att hjälpa utsatta judar så fort uppgifterna blivit kända hösten 1942.

Den 20 augusti 1942 var Göran von Otter, legationssekreterare på den svenska beskick­ningen i Berlin, i Warszawa. Sju svenska affärsmän hade arresterats av tyskarna för att de samarbetat med den polska motståndsrörelsen, det var dem von Otter träffade. Det var ett kort besök – nattåg dit, möten hela dagen, nattåg tillbaka till Berlin. Sovvagnarna var fullbokade på tillbakaresan, han fick stå i korridoren. Där blev han tilltalad av en tysk SS-officer, som ville prata med en diplomat från ett neutralt land. ”Gäller det judarna?”, frågade von Otter. Jo, det gjorde det. 

Mannen hette Kurt Gerstein. Han hade nyss varit i förintelselägret Bełżec och där blivit vittne till hur 7 000 judar gasades ihjäl. Nu var han upprörd och förtvivlad och ville förmedla vad han visste till omvärlden. Han hoppades att Sverige skulle föra uppgifterna vidare till västmakterna och att de i sin tur skulle släppa ner flygblad över Tyskland och då skulle tyskarna sätta stopp för massmorden på judarna. 

Football news:

Ozil was carried off on a stretcher in the Fenerbahce match. He may miss at least a month due to injury
Bayern do not intend to buy Coulibaly from Napoli this summer
Chelsea want to sign 21-year-old Leipzig defender Konate
Iker Casillas: I hope Real Madrid win against Atletico and close the gap. We must fight for La Liga
Man City are the favourites for Holand if he leaves Borussia Dortmund this summer. The club does not want to sell him in 2021
Oscar: Finishing my career at Chelsea is a dream. I will try to be in great shape to make it happen
Osimhen returned to training with Napoli. He lost consciousness in the match with Atalanta