Sweden

Oro bland läkare när äldre vägrar ta Astra

På ställen i Sverige rapporteras det nu om att några äldre vägrat ta Astra Zenecas vaccin. Detta trots att inga inrapporterade fall rör personer över 65 år.
På ställen i Sverige rapporteras det nu om att några äldre vägrat ta Astra Zenecas vaccin. Detta trots att inga inrapporterade fall rör personer över 65 år. Foto: Anders Wiklund/TT och Carl-Olof Zimmerman/TT

På flera håll i landet vägrar patienter att ta Astra Zenecas vaccin. Trots att de allvarliga biverkningarna hos yngre inte påträffas i gruppen över 65 år, vittnar läkare om att det blivit svårare att vaccinera.

– Vi har det underlaget att vi vet att alla inrapporterade fall i Europa och världen hittills, att ingen av dem har varit över 65 år, svarar Anders Tegnell till Aftonbladet.

Orolig och ibland aggressiv stämning rapporteras såväl från Dalarnas vårdcentraler som från Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg. Enligt personalen vägrar många äldre att ta Astra Zenecas vaccin sedan det stoppats för gruppen yngre än 65 år.

– Det allra flesta är supertacksamma även när de fått Astra Zenecas vaccin. Men det finns tyvärr ett inte helt litet antal personer som beter sig väldigt otrevligt mot vårdpersonalen som får ta emot nästintill hot ibland, säger Roger Larsson, chefläkare i Region Dalarna till Sveriges Radio.

Football news:

Perhaps Messi's last match at the Camp Nou: he scored in an empty stadium, but lost his chances for the title
Wolfsburg advanced to the Champions League, Leipzig took 2nd place in the Bundesliga for the second time
Pioli on 0:0 with Cagliari: Not falling in the top 4 will be a disappointment, but it can not be called a failure
Lille is ahead of PSG by one point, Monaco-by 3 points for the round to the end of Ligue 1
Milan, Napoli and Juventus qualify for the Champions League in the round before the end of Serie A
Griezmann, ter Stegen, Langle and Pedri did not receive ratings from Marca for the game with Celta
Eibar relegated to Segunda after 7 years in the Primera, the last match of the season - with Barca