Sweden

”Orealistiskt att snabbt skära ner utsläppen”

Frågan i dag är hur mänskligheten skall lösa energifrågan på annat sätt än med fossil energi. Att göra detta har visat sig vara mycket svårt, skriver Lennart Bengtsson.
Frågan i dag är hur mänskligheten skall lösa energifrågan på annat sätt än med fossil energi. Att göra detta har visat sig vara mycket svårt, skriver Lennart Bengtsson. Foto: TT, SvD, pressbild

En politik som inriktar sig på att reducera fossila utsläpp är inte tillräcklig för att lösa klimatproblemen. Vi måste med vetenskap och teknik hitta en lösning på energifrågan, skriver professor Lennart Bengtsson.

Att allt fler människor intresserar sig för jordens klimat och hur det kan tänkas utveckla sig i framtiden är något som är mycket positivt. Samtidigt tycks allt fler anse att jordens klimatproblem endast kan lösas genom snabba och drastiska nedskärningar av koldioxidutsläppen. Sådana åtgärder är emellertid orealistiska och bortser från hur jordens energiförsörjning faktiskt ser ut i dag och kommer att se ut under överskådlig tid.

Sedan 1950 har världens befolkning tredubblats och vi har blivit drygt 5 miljarder människor fler. De flesta av oss har under denna period fått det bättre, vilket har krävt mer energi och lett till att energiåtgången per person har fördubblats. Ingenstans är detta tydligare än i Asien, där inte minst Kinas välståndsutveckling har varit dramatisk. Men mycket återstår att göra för att utvecklingsländerna skall få en tillfredsställande energiförsörjning.

Football news:

Benzema – the first La Liga player to score and assist in all months
The referee of the match real-Alaves injured his ankle and was replaced at half-time
Jamie Carragher: Manchester United should think about the goalkeeping position. De Gea will not return to his former level
Ex-analyst at Ajax about de Liga: Barcelona is a delight. In Juve, he will achieve more
Del Bosque on the 2010 world Cup final: the Netherlands did not act very well, trying to kill our game
Ex-referee Andujar Oliver on real's penalty: Mendy was clearly knocked down in the penalty area
Real Madrid scored 10 penalties, but only 2 were awarded against Madrid. This is the best difference in La Liga